Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
April - september od 9:00 do 19:00

Rdečevrati kenguru Macropus rufogriseus

Rdečevrati kenguru
Življenjsko okolje

Ne živijo le na Avstraliji

Rdečevrati kenguruji živijo v jugovzhodni Avstraliji in na Tasmaniji ter nekaterih večjih otokih v okolici, naselili so jih tudi na južni otok Nove Zelandije. Poseljujejo večinoma travišča in gozdove evkaliptusa.

Prehrana

Paša

Njihova glavna hrana so razlilčne vrste trav; pravimo, da se pasejo, a jedo tudi drugo rastlinsko hrano. Njihovi zobje se počasi pomikajo naprej in sčasoma izpadejo, da nastane prostor za novo izraščajoče kočnike zadaj. Tekom življenja tako menjajo štiri komplete kočnikov, zelo stari kenguruji pa imajo lahko v čeljustih le še dva para le-teh.

Razmnoževanje

Kenguruje uvrščamo med vrečarje. Pri razvoju zarodka v maternici pri vrečarjih ne nastane posteljica (placenta), preko katere se izmenjujejo hranila med materino in zarodkovo krvjo.

Kožna vrečaSamica ima na trebuhu kožno vrečo, v kateri se mladič, ki se skoti v obliki majhnega zarodka, razvija še 280 dni. Šest mesecev star pokuka iz vreče in jo pri sedmih mesecih prvič zapusti. Mleko sesa do enega leta.   Super mamaMesec dni po parjenju se skoti centimeter dolg zarodek. Malček se splazi s pomočjo krempeljcev na prvih nogah od rodne odprtine do materine vreče po sledi, ki jo liže samica. V vreči poišče enega od štirih seskov. Ker je premajhen, da bi sam sesal, mu v ustih sesek nabrekne, z mišicami v sesku pa mu samica v usta stiska mleko. Ko je mladič v vreči star sedem mesecev, se skoti drugi mladič in samica se ponovno pari. Jajčece se nekajkrat deli in nato čaka na ugoden trenutek za nadaljnji razvoj. Tako ima ta super mama istočasno tri ''mladiče'': oplojeno jajčece v maternici, ki čaka, zarodek, ki je prisesan na sesek v vreči in mladiča, ki že zapušča vrečo in se bo kmalu osamosvojil.Še en fenomenSamičine mlečne žleze proizvajajo dve vrsti mleka: mleko bogato z beljakovinami za zarodek, da hitro zraste, ter mleko bogato z maščobami za starejšega mladiča, ki potrebuje energijo za gibanje.Hiter razvojKo se ločijo od matere, kenguruji kmalu spolno dozorijo, tako da se samice lahko prvič parijo že v starosti 14 mesecev, samci pa pri približno 19 mesecih. Samci rastejo hitreje od samic in so v odrasli dobi do dvakrat večji.

Družina

Raznovrstni vrečarji

Rdečevrati kenguruji so vrečarji, njihovi bližnji sorodniki so druge vrste kengurujev, valarujev in valabijev (rod Macropus). Ker vrečarji živijo skoraj izključno v Avstraliji, si težko predstavljamo njihovo raznovrstnost. Rdečevrati kenguru je na primer z znanim velikim rdečim kengurujem v približno tako ozkem sorodstvu kot konj z zebro, s koalo sta v podobnih sorodstvenih odnosih kot konj in nosorog, z oposumom pa sta si manj sorodna kot konj z ježem.

Zemljevid sveta - razširjenost
Klasifikacija
Kraljestvo

Živali (Animalia)

Deblo

Strunarji (Chordata)

Razred

Sesalci (Mammalia)

Red

Diprotodontia

Družina

Macropodidae

Rod

Macropus

Vrsta

Macropus Rufogriseus

Podvrsta
DEJAVNOST:
PODNEVI
Icon day
VELIKOST:
Icon size
SOCIALNA STRUKTURA:
čreda
Icon social structure