Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
februar - marec od 9:00 do 17:30
april - september od 9:00 do 19:00
Bonton

V živalskem vrtu se mora upoštevati nekatera pravila, da bo doživetje lepo, udobno, varno in sprejemljivo za živali, za vas, za druge obiskovalce in za zaposlene v ZOO Ljubljana. Seznanite se s tem, kaj v vrtu lahko počnete in česa ne.

 

 

Ne smete

Živalim ne prinašajte hrane in jih ne hranite.

Živali so vajene posebej zanje pripravljene, njihovi vrsti, starosti in zdravju prilagojene hrane po določenem urniku. Priboljški s strani obiskovalcev lahko povzročijo mnogo težav.

Lahko

Lahko si priskrbite kupon za hranjenje ali se udeležite posebnih programov kot je Naj žival, Oskrbnik za en danFotosafari in nekatere živali nahranite pod vodstvom oskrbnikov.

Za primerne priboljške poskrbi nutricionistka za živali v ZOO Ljubljana.

 

 

Ne smete

Ne vznemirjajte živali s trkanjem po steklu, vpitjem, metanjem predmetov v ograde in ne vzbujajte pozornosti na kakršenkoli drug nameren način, če žival počiva ipd. 

Živali so pri nas doma, imajo svoj ritem spanja in aktivnosti, katerim se moramo prilagoditi ljudje. 

Lahko

Načrtujete svoj obisk s pomočjo urnikov hranjenja, predstavitev živali in delavnic.

Ob tem času so živali najbolj aktivne in pokažejo mnogo zanimivih vedenj brez nepotrebnih spodbujanj. Pomagate nam lahko tudi z donacijo primernih materialov in igrač za živali, s katerimi oskrbniki obogatijo okolje in poskrbijo, da se nihče ne dolgočasi. V ZOO Ljubljana pridite večkrat v različnih delih dneva z nakupom letne vstopnice.

 

 

 

Ne smete

Ne mečite smeti na tla, v grmovja in ograde živali ter ne onesnažujte okolice na druge načine.

Vsi si želimo živeti v čistem okolju. Živalim lahko nekateri odpadki celo škodujejo.

Lahko

Lahko nam pomagate skrbeti za okolje in odvržete odpadke v za to namenjene smetnjake – večino je mogoče reciklirati.

Z recikliranjem zmanjšujemo izpuste toplogrednih plinov. V živalskem vrtu stremimo k načelu "Reduce, reuse, recycle" ali "Zmanjšaj, ponovno uporabi, recikliraj".

 

 

 

Ne smete

Ne smete plezati na ali v ograde živali, potiskati rok, hrane ali fotografskih objektivov skozi mreže. Čez ograje se ne nagibajte ter otrok ne posedajte na ograjo ali skale, ki mejijo na ogrado živali. Prav tako je strogo prepovedano živali božati preko ograje.

Pregrade varujejo tako vas, kot živali. 

Lahko

Poskrbite za svojo varnost in varnost živali ter prijazno opomnite druge obiskovalce, če se ne držijo varnostnih pravil.

V kolikor bi si radi ogledali »zakulisje« živalskega vrta, ograde živali ali se jim bolj približali, se pozanimajte o različnih programih, s katerimi vam to lahko omogočimo.

 

 

 

Ne smete

Ne smete hoditi po poteh, ki so namenjene oskrbnikom živali ali v poslopja, ki niso namenjena obiskovalcem.

Nekatere poti ali predeli vrta so označeni z znaki kot je "prepovedan prehod", "samo za zaposlene" ali "ni prehoda", katere morate dosledno upoštevati.

Lahko

Lahko hodite po obstoječih poteh, namenjenih obiskovalcem.

Če pa imate resnično željo raziskati druge predele živalskega vrta, se pozanimajte o možnosti nakupa ZOO programov, ki vas peljejo v zakulisje.

 

 

 

Ne smete

Psom ne smete dovoliti, da vznemirjajo živali in jih k temu spodbujati. Na povodcu morajo biti ves čas obiska. Z njimi ne smete vstopati v Mini-ZOO, v prehodno ogrado Avstralije, v bobrišče ter na otroška igrišča. Priboljškov, namenjenih psu, ne dajajte drugim živalim! Če je vašega psa strah živali, ga ne spodbujajte k soočenjem čez ograjo ali steklo.

Naj bo prijetno v vaši družbi psom, drugim živalim in obiskovalcem. 

Lahko

Izkoristite živalski vrt za prijeten sprehod in socializacijo psa. Tudi trening pozornosti zna biti izziv v okolju s toliko »motečimi dejavniki«. Poskrbite za čistočo in higieno v živalskem vrtu, s seboj prinesite vrečke za iztrebke in jih vestno pospravite.

 

 

 

Ne smete

Ne pustite otrokom, da živali v Mini ZOO-ju lovijo, dregajo, udarjajo, cukajo, vlečejo za dele teles, stiskajo, dvigujejo, zadržujejo proti njihovi volji in silijo vanje, če se želijo umakniti v temu namenjene dele ograde. Tudi odrasli  obiskovalci tega ne smejo početi. Hranjenje živali je prepovedano, zato v Mini ZOO ne prinašajte hrane. Otrokom malico ali prigrizke ponudite v drugih prostorih.

Zaradi neizkušenosti otroci ali odrasli včasih z živalmi ne ravnajo ustrezno, čeprav nimajo slabih namenov. Tudi nenadzorovano hranjenje živalim naredi več slabega, kot dobrega, čeprav jim radostno ponujamo vse mogoče priboljške, ki jih jemo tudi sami.

Lahko

Otroke naučite pravilnega, nežnega in spoštljivega odnosa do živali. Ob primernem pristopu se živali v Mini ZOO-ju rade pustijo božati in krtačiti, z njimi se lahko tudi fotografirate. Če se umaknejo v prostore za počitek in hranjenje, jih lahko prijazno ogovarjate in opazujete. Če boste potrpežljivi, bodo prišle k vam.

Udeležite se Dogodivščin z živalmi, kjer udomačene živali tudi božamo in se pod budnim očesom vodnika z njimi naučite pravilno ravnati.

 

Ne smete

Uporabljati trampolinov in ostalih igral drugače, kot je označeno, sicer lahko pride do poškodb.

Nekateri trampolini so namenjeni mlajšim otrokom, da se lahko nemoteno in varno igrajo. Na trampolinu ne sme biti več oseb hkrati, namenjen je eni osebi.

Lahko

Spremljate otroke na igrišču in igralih, saj so zgrajena tako, da omogočajo aktivno zabavo vsem članom družine.

Igrala so narejena tako, da spodbujaj družinsko druženje, kjer se otroci igrajo in zabavajo skupaj s starši.

 

 

 

Ne smete

Teči za pavi in jih loviti ali poditi.

Naši pavi se po živalskem vrtu prosto sprehajajo, navajeni so ljudi, zato se jim lahko zelo približate, ne morete pa se jih dotakniti, saj tega ne dovolijo.

Lahko

Jih opazujete in se jim počasi približate, da jih fotografirate.

Pav je zaželen motiv v marsikaterem osebnem foto albumu. S počasnim  in spoštljivim približevanjem vam bo uspelo narediti edinstven posnetek.

Raziščite zoo na interaktivnem zemljevidu!
Map zoo 2 Icon zoom 2
Oddih v restavraciji Safari
Photo restaurant
V restavraciji Safari se lahko okrepčate ob ogledu živalskega vrta. Imetniki letnih vstopnic imajo v lokalu 10% popust.
Bonton v ZOO
Photo bonton
V živalskem vrtu se vedemo spoštljivo do živali, ostalih obiskovalcev in zaposlenih.