Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
April - september od 9:00 do 19:00

Rdečevrati kenguru Macropus rufogriseus

Rdečevrati kenguru
Izvor imena

Beseda avstralskih staroselcev

Beseda kenguru je prevzeta po angleškem »kangaroo«. Kapitan Cook in botanik Banks sta besedo leta 1770 prinesla v Anglijo, slišala pa naj bi jo od avstralskih staroselcev. V 19. in 20. stoletju so etnologi potrdili, da v enem od aboriginskih jezikov resnično obstaja podobna beseda za kenguruja, »gangurru«.

Predsodki in vraže
V mitih in religiji

Zakaj imajo dolg rep in vrečo

Med avstralskimi staroselci kroži kar nekaj legend o kengurujih iz tako imenovanega “Časa sanj”, “Dreamtime”, ki v aboriginski mitologiji predstavlja “nekoč”, čas stvarjenja Zemlje in mitoloških bitij v nedoločeni daljni preteklosti. Kenguruji naj bi dolge repe na primer dobili, ker so se zamerili vombatom. Jezen vombat je v kengurujev zadek vrgel kopje in ker ga kenguru ni mogel izpuliti, je ostalo tam in se zaraslo z njim v dolg rep. Druga legenda govori o tem, kako so kenguruji dobili svoje vreče v dar od Očeta vseh bitij. Iz kengurujeve krvi, žolča in jeter pa naj bi po eni od zgodb nastal oker.Kenguru je bil tudi totemska žival in staroselci so ga upodabljali na stenskih slikarijah.

V literaturi in umetnosti

Skok v literaturo

Iz otroških let se verjetno vsi spomnimo kengurujke Kenge in njenega sinčka Ruja iz zgodb o Medvedku Puju. Kenguru nastopa tudi v eni od Kiplingovih zgodb iz zbirke Just so stories z naslovom The sing-song of old man kangaroo. Ruski pisatelj Yuz Aleshkovsky je napisal fantazijski (fantazmagorični) roman z naslovom Kenguru, ki se dogaja v Stalinovem času in v katerem kenguruji nastopajo v prispodobi. Kenguruji nastopajo tudi v filmih, na primer v akcijski komediji Kenguru Jack (2003).V kulturi danesKenguru danes predstavlja enega od simbolov Avstralije, skupaj z emujem je upodobljen na avstralskem grbu, najdemo pa ga tudi na avstralskem dolarju. Je tudi popularno ime avstralskih športnih ekip.

IME v tujih jezikih
Croatia flag
HR
Crvenovrati valabi
Italia flag
IT
Il wallaby dal collo rosso
Great Britain flag
GB
Red-necked Wallaby
Austria/Germany flag
A, DE
Bennett Wallaby
Pregovori
Ali veš, da so Evropejci dolga leta mislili, da beseda “kenguru” v jeziku avstralskih staroselcev pomeni “ne razumem”, ker naj bi bil to odgovor domačinov na vprašanje angleškega kapitana Cooka, kako se reče kenguruju?
Ali veš, da nosi avstralska državna ragbi liga vzdevek Kangaroos, ali po slovensko Kenguruji?
Ali veš, da angleški izraz “kangaroo court”, “kengurujsko sodišče”, v prenesenem pomenu označuje samooklicano, skorumpirano sodišče?
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)