Photo animal Photo animal
Photo mask

Kalifornijski morski lev Zalophus californianus

Kalifornijski morski lev
Življenjsko okolje
Lepotci kalifornijskih plaž

Živijo na zahodni obali Severne Amerike. V času parjenja se zbirajo na peščenih in skalnatih obalah, sicer pa jih lahko opazimo tudi na pomolih, v pristaniščih in drugih okoljih, ki jih je ustvaril človek. Izven paritvene sezone samci potujejo proti severu, samice pa ostajajo v bližini kraja kjer so kotile in se parile.

Morski levi lahko ostanejo na morju tudi po dva tedna skupaj, ne da bi se vrnili na obalo.
Prehrana
Ribojede zveri

Kalifornijski morski levi so plenilci, ki v morju in v izlivih rek lovijo ribe in druge morske živali. Od morske hrane, ki je poznana tudi ljudem, se na jedilniku morskega leva znajdejo predvsem: hobotnice, lignji, slaniki, sardine, okuni, osliči in lososi.

Včasih si postrežejo z ulovom ribičev

Vsak dan pojedo od 7 do 16 kg hrane, kar predstavlja 5 do 8 % njihove telesne teže. Navadili so se tudi na prisotnost ljudi in si pogosto postrežejo kar z ulovom ribičev.
Razmnoževanje
Samci stradajo, da ubranijo svoj teritorij

Med sezono parjenja, ki traja pri kalifornijskih morskih levih od maja do julija, se samice v skupinah zbirajo na obalah. Samci si skušajo nato na obali izboriti svoj teritorij, ga čim dlje braniti pred tekmeci in se pariti s čim več samicami. Svoje ozemlje čuvajo tako zavzeto, da obale v tem obdobju ne zapuščajo niti, da bi si poiskali hrano.

Mleko morskih levov ima vonj po ribah

Samice so breje približno eno leto, tako da se velika večina mladičev skoti v maju in juniju. Prvi teden ostajajo samice ves čas z novorojenimi mladiči, pa tudi kasneje se v času skrbi za mladiče in parjenja odpravljajo le na krajše, plitkejše potope. Mladiči pijejo izredno hranljivo materino mleko; običajno eno leto oz. dokler samica ne skoti novega mladiča.
Družina
Morski levi niso tjulnji

Morske leve uvrščamo med plavutonožce, njihovi sorodniki so mroži in tjulnji. Morskega leva od tjulnja ločimo po tem, da ima na glavi majhne uhlje, medtem ko je uho tjulnja vidno le kot drobna odprtina. Poleg tega lahko morski levi spodvihajo zadnje plavuti naprej in tako hodijo po kopnem, česar tjulnji ne morejo. Vsi plavutonožci imajo iste prednike kot zveri in so zato bolj sorodni kopenskim zverem kot pa na primer kitom in delfinom, ki imajo iste prednike kot kopitarji.
 
Zemljevid sveta - razširjenost
Klasifikacija
Kraljestvo
Živali (Animalia)
Deblo
Strunarji (Chordata)
Razred
Sesalci (Mammalia)
Red
Zveri (Carnivora)
Družina
Otariide
Rod
Zalophus
Vrsta
Zalophus californianus
Podvrsta
DEJAVNOST:
PODNEVI
Icon day
VELIKOST:
Icon size
SOCIALNA STRUKTURA:
Skupina
Icon social structure