Photo animal Photo animal
Photo mask

Kalifornijski morski lev Zalophus californianus

Kalifornijski morski lev
Izvor imena
Ime levi zaradi grive

Morski levi so ime dobili po »levji« grivi, ki jo imajo odrasli samci na glavi, vendar ta pri kalifornijskem morskem levu ni tako izrazita kot pri nekaterih drugih vrstah. Latinsko rodovno ime zalophus je sestavljeno iz grških besed »za«, ki pomeni silen, in »lophus«, ki pomeni greben; nanaša se na sagitalni (naglavni) greben morskih levov, ki se razvije pri odraslih samcih.
Predsodki in vraže
Pozitivni predsodki

Žal ljudje menijo, da so morski levi samo dobrodušni in prijateljski. Imajo zversko zobovje in močan ugriz, zato lahko naredijo veliko škode, če z njimi ne rokujemo ustrezno.
V mitih in religiji
Simbol izobilja

Morski levi so tako severno kot južnoameriškim staroselcem predstavljali simbol bogastva, izobilja ter lovske oziroma ribiške moči. Bili so pomemben vir hrane. Aleuti so si z brki morskega leva okraševali naglavna pokrivala. Nekatera ameriška ljudstva so verjela, da je morski lev naredil kopno na Zemlji tako, da se je potapljal v globine morja in z dna prinesel blato, iz katerega je naredil kopno. Po morskem levu so se imenovala nekatera plemena in ga imela za svojo totemsko žival.
V literaturi in umetnosti
Priljubljeni v filmih

Knjiga ameriških avtorjev Harrya Goodridgea in Lewa Dietza z naslovom Tjulenj po imenu Andre (A seal called Andre, 1975), temelji na resnični zgodbi (Harry Goodridge je dolga leta prijateljeval s tjulnjem). Po knjigi so leta 1994 posneli tudi film z naslovom Andre, v katerem pa glavne vloge ne igra tjulenj, temveč morski lev. V zgodbi se morski lev Andre spoprijatelji z deklico, a njuno prijateljstvo obvisi na nitki, ko Andreja pričnejo preganjati lokalni ribiči.

Leta 1998 je na velika platna prišla komedija Slappy and the stinkers, v kateri navihani ameriški otroci nekega dne na šolskem izletu iz akvarija spustijo morskega leva, ker se jim le-ta zasmili, in ga naselijo v ravnateljevo masažno kad.

O morskih levih kroži med Indijanci veliko legend (na primer o lovcu Natsilaneju, ki je prišel v kraljestvo morskih levov in sklenil z njimi zavezništvo), morski levi pa predstavljajo pogost motiv tudi v likovni umetnosti ameriških staroselcev.
IME v tujih jezikih
Croatia flag
HR
kalifornijski morski lav
Italia flag
IT
L'otaria della California
Great Britain flag
GB
California sea lion
Austria/Germany flag
A, DE
Kalifornischer Seelöwe
Pregovori
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)