Photo animal Photo animal
Photo mask

Kalifornijski morski lev Zalophus californianus

Kalifornijski morski lev
Vloga v naravi
Je plen in plenilec

Kalifornijski morski levi so plenilci, ki uživajo zelo raznoliko hrano - poleg različnih rib plenijo tudi sipe, lignje in hobotnice. So prehranski oportunisti, kar pomeni, da se pri iskanju hrane ne specializirajo na točno določen plen, temveč jedo tisto, kar je “na dosegu plavuti”. Hkrati so pomemben vir hrane za druge živali. Njihovi plenilci so orke in nekateri morski psi.

So pomemben člen prehranjevalnega spleta in zagotavljajo nemoteno delovanje celotnega ekosistema.
Vzroki ogroženosti
Danes je populacija stabilna

Ker je človek lovil kalifornijske morske leve, je njihova številčnost v preteklosti precej upadla. Danes je velikost populacij  stabilna in ponekod celo narašča.

Vpliv El Ninja

Posamezne živali poginejo v ribiških mrežah, zaradi nezakonitega lova, občasno pa tudi zaradi razlitij nafte ali strupenih snovi. Velikost populacija naravno zaniha vsakih 4-5 let, ko pride do pojava El Niño. Takrat se količina razpoložljive hrane za morske leve bistveno zmanjša, zato šibkejše živali poginejo.

Dovzetni za strupe

Ker so morski levi v samem vrhu prehranjevalnega spleta, se v njihovih telesih kopičijo težke kovine in strupi, kot so DDT, PCB-ji in drugi. Škodljive snovi lahko vplivajo na njihov imunski sistem in splošno zdravje. Zastrupijo se lahko tudi s toksini, ki jih proizvajajo nekatere školjke.

Z regulacijo turizma so uspešno zaščiteni

Populacijo kalifornijskih morskih levov ščitijo nekateri zakoni (npr. Marine Mammal Protection Act), k ohranjanju pripomore tudi strogo reguliran turizem na območjih, kjer živijo.
Kako lahko pomagaš?
Bodi odgovoren potrošnik in ne uporabljaj plastičnih vrečk, temveč uporabi vrečke iz blaga. Morski levi in druge morske živali so večkrat žrtve plastičnih odpadkov, ki iz človeških bivališč najdejo pot do morja. 
Kot turist boš večkrat obiskal tudi kraje, kjer se lahko živalim v divjini približaš le na nekaj metrov. Bodi odgovoren in se umakni na primerno razdaljo, da jim ne povzročaš stresa. Opazuj jih od daleč. Divjih živali se ne smemo dotikati ali jih hraniti.
World map
Naravovarstveni status:
EX
EW
CR
EN
VU
NT
LC
Morski levi se razmnožujejo, kotijo in vzgajajo mladiče na kopnem, zato za svoje preživetje nujno potrebujejo predele obale, kjer jih ljudje ne vznemirjajo.
Posamezen potop morskega leva traja okoli 2 minuti, lahko tudi do 10 minut, potopijo se do 200 m globoko.
Zapuščenega mladiča, včasih posvoji druga samica.
Morski levi lahko ostanejo na morju tudi po dva tedna skupaj, ne da bi se vrnili na obalo.