Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
Maj Vsak dan od 9. do 19. ure, tudi na praznike
Junij Vsak dan od 9. do 19. ure, tudi na praznike

Gepard Acinonyx jubatus

Gepard
Izvor imena

Pikasti

Angleško ime za geparda, "cheetah" (izg. čita) naj bi izhajalo iz hindijske besede za “pikasti”. Gepardovo rodovno ime, Acinonyx, v grščini pomeni “krempelj, ki se ne more premikati”, vrstno ime jubatus pa v latinščini pomeni “grivast”, zaradi grivastega grebena, ki ga imajo na hrbtu gepardovi mladiči.

Predsodki in vraže
V mitih in religiji

Stari Egipt

Mafdet, egipčansko boginjo pravične sodbe ter zaščitnico proti strupom strupenih kač, so pogosto upodabljali kot žensko z gepardjo glavo. Njeno ime pomeni »tekačica«, nanašalo pa naj bi se na njeno hitro izvrševanje eksekucij v imenu pravice. Upodabljali so jo na faraonovih osebnih predmetih ter na ležišču, kamor so položili njegovo mumificirano truplo.

 

V literaturi in umetnosti

Prijateljski lik

Leta 1989 je na velika platna prišel Disneyev film Gepard (Cheetah). Ameriška otroka, ki sta na počitnicah v Keniji, se skupaj s svojim kenijskim prijateljem podata v divjino, da bi rešila geparda, ki ga preganjajo divji lovci. Film Duma iz leta 2005 govori o osirotelem gepardu, ki postane najboljši prijatelj in ljubljenec južnoafriškega dečka.Gepard se pojavlja tudi v otroških zgodbicah, kjer običajno nastopa kot prijazna žival, bodisi kot hiter tekač ali pa kot ljubljenček otrok.

 

IME v tujih jezikih
Croatia flag
HR
gepard
Italia flag
IT
ghepardo
Great Britain flag
GB
cheetah
Austria/Germany flag
A, DE
Gepard
Pregovori
Čeprav je gepard krvoločen, ne poje svojih mladičev (etiopski)
Pomen: Vrana vrani ne izkljuje oči.
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)