Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
April - september od 9:00 do 19:00

Alpski kozorog Capra ibex

Alpski kozorog
Izvor imena

Koz-o-rog

Beseda kozorog je praslovanska zloženka iz besed “koza” in “rog” in pomeni “ki ima takšne roge kot koza”.

Predsodki in vraže

Za vsako bolezen raste ... kozorog?

Ljudje so že vse od antičnih časov praktično vsem delom kozorogovega telesa pripisovali zdravilne ali magične lastnosti. Skorajda ni bilo bolezni, ki je kakšen del kozoroga ne bi mogel pozdraviti, kozorogove pripravke so uporabljali tudi za obrambo pred čarovniškimi uroki.Rimski minister Marcellus iz 5. stol. n.š. je na primer v svoji knjigi De medicamentis natančno opisal postopek priprave napoja iz kozorogovih iztrebkov, ki naj bi pomagal pri zakrčenosti ali ohromelosti udov.V srednjem veku se je tovrstno vraževerje nadaljevalo in postalo eden glavnih vzrokov za iztrebljenje kozorogov v Evropi. Še posebej cenjen del kozorogovega telesa so bili bezoarji, trdi deli neprebavljene hrane v prebavilih, ki naj bi pomagali pri omedlevici, zlatenici, melanholiji, diareji, hemeroidom, celo raku, služili pa so tudi kot afrodiziak. Zelo cenjeni so bili seveda tudi rogovi, ki so na trgu dosegali vrtoglave cene, iz njih pa so izdelovali na primer čaše. Kozorogova kri naj bi zdravila ledvične kamne, kost petnica pa žolčne težave. Iz srca so delali krepčilne napitke, verjeli pa so tudi, da kozorogov »srčni križ« (hrustančna tvorba v obliki križa, ki se jo da najti v srcu nekaterih kozorogov), varuje lastnika pred vsemi nevarnostmi. Zaradi tega je bil krivolov zelo razširjen, lastniki lovišč so te kozoroge branili, tako da so se dostikrat pojavili tudi krvavi spori med ljudmi.

V 17. stoletju je bil v salzburški škofijski lekarni poseben oddelek s kozorogovimi pripravki.Tudi za nubijskega kozoroga (Capra nubiana) z Bližnjega vzhoda in severne Afrike velja ,da ga lovijo zaradi mesa, kože, trofej in ljudske medicine.

V mitih in religiji

Ozvezdje pol koze - pol ribe

V grški mitologiji je bil kozorog prvotno pol koza in pol riba. Znanih je več legend o tem, kako je ozvezdje kozoroga prišlo na nebo. Eden od mitov, prisotnih v grškem ustnem izročilu, govori o nesmrtnem božanstvu po imenu Pricus, ki je bil pol koza in pol riba oziroma »morska koza«. Bil je oče vseh morskih koz. Njegovi otroci so nekega dne odšli na obalo in tam jim je bilo tako všeč, da so ostali precej časa in tako postopoma povsem izgubili svoje ribje lastnosti – postali so koze. Njihovemu očetu pa se je zelo tožilo po njih, zato je prosil Kronosa, grškega boga časa, naj mu dovoli umreti. Kronos ga je namesto tega postavil na nebo, kjer je postal ozvezdje kozoroga. Tako lahko dobro vidi vse svoje otroke, tudi če so le-ti na najvišjih vrhovih gora.Drugi grški mit govori o Aegipanu, grškem bogu pastirjev, gozdov in polj, s telesom, ki je bilo pol kozje pol človeško. Nekega dne je Aegipan bežal pred pošastnim velikanom Tufonom in na begu skočil v reko. Tisti del, ki je bil pod vodo, se je spremenil v ribo, del nad vodo pa je postal kozji. Aegipan naj bi kasneje Zeusu, poškodovanem v bitki s Titani, ponovno pričvrstil kite na rokah in nogah in za nagrado ga je vladar bogov postavil na nebo kot ozvezdje kozoroga.V mezopotamski mitologiji nastopa bog Enki (Ea), ki je bil bog vode, plodnosti, pa tudi rokodelstva in ustvarjalnosti. Pogosto so ga upodabljali kot pol kozla in pol ribo. Iz te simbolike je izšel tudi današnji astronomski znak za ozvezdje kozoroga.

V literaturi in umetnosti

Zlatorog ni kozorog

Pripovedka o Zlatorogu, kljub podobnemu imenu ne govori o kozorogu temveč o gamsu.Ötzijev zadnji obrokKozorogovo meso je bilo zelo verjetno na jedilniku že od prazgodovinskih časov. Leta 1991 so na ledeniku v italijanskih Ötztalskih Alpah po naključju odkrili dobro ohranjeno truplo moškega iz časa neolitika, staro več kot 5000 let. Poimenovali so ga »Ledeni mož« ali »Ötzi«, analiza želodca pa je pokazala, da je bil njegov zadnji obrok kozorogovo meso.

IME v tujih jezikih
Croatia flag
HR
Kozorog
Italia flag
IT
Stanbecco
Great Britain flag
GB
Ibex
Austria/Germany flag
A, DE
Steinbock
Pregovori
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)