Photo animal Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
februar - marec od 9:00 do 17:30
april - september od 9:00 do 19:00
Pelikani

Cilj projekta „Pelikansko selo: Život na raftu!“ je postavitev dodatnega splava za gnezdenje kodrastih pelikanov (Pelecanus crispus) na Skadarskem jezeru, s čimer se bo pripomoglo k ohranitvi te globalno ogrožene vrste ptic. Ker naravnih otokov iz vodnega rastlinja na Skadarskem jezeru ni več, je populacija pelikanov v celoti odvisna od umetnih gnezdišč in njihovega varovanja.


Projekt podpira tudi ZOO Ljubljana.Kronološka predstavitev aktivnosti o ohranjanju pelikanov na Skadarskem jezeru

2013 - v okviru projekta "Ohranjanje pelikanov, ključne vrste biotske raznovrstnost Skadarskega jezera", ki ga financira Critical Ecosystem Partnership Fund (CEPF) – in koordinira NOE , skupaj s partnerji: Tour du Valat , EURONATUR , javno podjetje za Narodne parke Črne gore (NP), Center za zaščito in raziskovanje ptic (CZIP), Naravoslovni muzej (NHM), Društvo za varstvo Prespe in Zavod za varstvo narave - Albanija; štiri medsebojno povezani gnezdilni splavi so bili splavljeni pri Panceva Oka , na Skadarskem jezeru, v Črni gori. Nastavitev je opravil Noé , NP, CZIP in NHM, s skupnimi močmi. Gnezdilna površina je bila 36 m 2,  , v rekordno kratkem času marca 2014, pa so opazili prva gnezda pelikanov.

 

2014 - Gnezdenje pelikanov v Črni gori se začne zgodaj, običajno v decembru.

V marcu je v koloniji polno jajc in prvih piščancev. Prva gnezda so bila opažena na splavih, so bila narejena po tem, ko so pelikani uporabili svoja naravna gnezdišča - plavajoče otoke. Prvemu gnezdu so kmalu sledila druga, splavi pa so se do konca gnezditvene sezone napolnili. Čisti so bili le robovi splavov , kjer so se ptice zbirale in počivale. Po poročilu Andreja Vizija (NHM) v letu 2014 je bilo ocenjeno število plemenskih parov 49, število piščancev pa 27. Pelikani so opazovali tudi prek videonadzornega sistema, ki je zagotavljal slike vsakih nekaj sekund.


2015 - Leta 2015 so pelikani popolnoma opustili gnezdenje na naravnih otokih in gnezdili le na splavih 

To je zaščitilo gnezda in jajca pred sezonskimi poplavami in kolonijo skoncentriralo na enem mestu, kar je olajšalo zaščito. NP in NP Skadarsko jezero sta si prizadevala za zaščito kolonije, kar je bilo podprto s projektom. Število motenj ljudi je upadlo, kar je prispevalo k zelo dobri gnezdilni sezoni, tako da se je število piščancev skoraj podvojilo.

 

Decembra 2015 so bili splavi popravljeni. 

Del gnezdilnega materiala smo delno odstranili in splave okrepili. Popravila so bila potrebna, ker so bili zaradi teže gnezd in pelikanov splavi skoraj popolnoma pogreznjeni pod vodno gladino – vendar ne potopljeni.

 

2016 - Zahvaljujoč projektu, ki ga financira CEPF, in dodatnim sredstvom Fundacije MAVA, je Noé skupaj s partnerji načrtoval postavitev novega gnezdilnega splava. 

Ta splav je bil narejen iz pontonov, ponovno s površino 36 m 2 , prekrit z lesom in s „ lestvami za pelikane“. Novi splav bo po ocenah stabilen več kot 30 let in je trajnejši prostor za gnezdenje. Vendar so pelikani bolj naklonjeni najstarejšim splavom, postavljenim leta 2013. Tam so vedno zgradili prvo gnezdo. NP in NHM sta podarila in postavila tri manjše splave, ki so bili pridruženi najstarejšim splavom. Eden od manjših splavov je postal stalno mesto za sistem video nadzora, ki je bil izboljšan za prikazovanje videov v realnem času in je vključeval nočno kamero .

Istega leta je bil v Podhumu dokončan Info center in postaja za čuvaje parka skupaj s kampom, kanalom za čolne in info potjo, ki so ga financirali CEPF, MAVA in GIZ. To je bil začetek programa eko-turizma na podlagi trajnostnega opazovanja pelikanov. Program se še naprej razvija v letu 2020.

  

2017 - Sezona gnezdenja leta 2017 je potekala kot običajno. 

Pelicani so sprejeli splav postavljen prvo leto, kolonija pa je gnezdišče razširila na vse splave. Decembra 2017 so ponovno obnovili najstarejše splave. Celotna konstrukcija je bila okrepljena z lesom, tako da so bili štirje splavi za stalno združeni, trije manjšimi splavi pa so bili dodani v letu 2016.


2018 - Nov splav, ki ga je pomagal financirati tudi ZOO Ljubljana

Francoski NVO Noé , ZOO Ljubljana, nevladna organizacija »Center za zaščito in raziskave ptic Črne gore« in potovalne agencije »Neodkrita Črna Gora« so preko projekta  "Upravljanje mokrišč in ohranjanje dalmatinskega pelikana v sredozemskem bazenu" kupili nov splav za pelikane. Projekt je ustanovila MAVA in " Pelikansko selo - življenje na raftu ! " (Pelican village – life on the raft!),  financiral ga je Telecom Črne gore v okviru programa " Za svako Dobro".  Ta najnovejši splav za gnezdenje je narejen iz 72 modulov, ponovno s 36 m 2   površine, je zelo odporen na veter, valove in poškodbe, po ocenah pa naj bi zdržal več kot 30 let. Splav je bil postavljen blizu starih gnezdilnih splavov, sprva je bil uporabljen zgolj kot prostor za zbiranje ptic, medtem ko so bili stari splavi uporabljeni za gnezdenje. Zbiranje v jataha na splavih je zelo pomembno za pelikane, saj to opravljajo 70% dneva. To splav je postal pomembno zbirališče mladih ptic, ki so zapustile gnezda a se vseeno lahko zadržijo bližje koloniji. Ptice so  splav hitro sprejele, že po nekaj dneh kažejo znake propadanja. Zgodnja postavitev novejših splavov bi pelikanom dala čas, da jih v celoti sprejmejo in sčasoma pustijo za seboj svoje najljubše a staro gnezdišče. Isti sklop donatorjev je financiral tudi nov videonadzorni sistem, ki je vseboval več funkcij in jasnejšo sliko. Novi video nadzor je bil tudi bolj stabilen, saj ga je napajal močnejši sončni sistem v letu 2018.  Podatki o spremljanju ptic, ki sta jih zbrala Andrej Vizi in Nela Vesovic Dubak, so posneli 61 piščancev, ki so zapustili gnezdo.


2019 - Letošnje leto je bilo za pelikane na Skadarskem jezeru eno najuspešnejših.

Iz gnezda je vzletelo 73 piščancev, kar je bil najnovejši rekord. Najnovejši splav ni bil uporabljen za gnezdenje, zagotovo pa je bil uporabljen za zbiranje pelikanov v jate. Nove vrste splava so opazili tudi druge vrste, predvsem za počitek ali lov, kot so galebi, race in čaplje.


2020 - Sezona gnezdenja se je začela kot običajno, najprej so bila postavljena gnezda na najstarejših splavih (tisti iz leta 2013), nato pa so napredovali na drugi splav ( 2016 ).

Končno so gnezda opazili na najnovejšem splavu meseca februarja. Sčasoma je postalo očitno, da so pelikani v celoti sprejeli najnovejši splav in da so bila tam izvaljena prva jajca. Do konca februarja 2020 je bilo mesto kolonije polno jajc z 2 do 4 jajci na gnezdo, kar je običajno število za to vrsto. Na žalost je zaradi številnih težav, ki so povzročile odsotnost čuvajev narodnega parka na mestu gnezdenja, motenje gnezdenja s strani nezakonitih ribičev prevzelo svoj davek na jajcih. Ptice niso sedela na gnezdih vse noči, saj so jih ribiči ob prvem mraku preplašili. Karantenski ukrepi zaradi novega virusa korone so naredili dodatne težave, saj so krivolovci še bolj izkoristili situacijo in povzročili še več motenj. Motnjam v marcu je kmalu sledil še en vrhunec nočnih in dnevnih motenj, ki so povzročile uničenje skoraj vseh jajc v koloniji.Trenutno stanje gnezditvenega uspeha se vidi, vendar nima dobre napovedi. Opazimo lahko, da na neuspeh gnezdenja ni vplival noben naravni vzroki, slabi rezultati gnezdenja bodo posledica neposrednih motenj lovcev.Končne številke:


  • Pelikani imajo več kot 120 m 2 gnezdilnega prostora
  • Število piščancev v letu 2014 je bilo 27, v letu 2019 pa 73!
  • Poleg gnezdilnih splavov je postavljen video nadzor za spremljanje kolonije 24/7
  • vzpostavljanja je bila conacija v obsegu 300-800m okoli kolonije
  • 6 info tabel je postavljenih za izobraževanje obiskovalcev o prisotnosti in občutljivosti kolonije pelikanov
  • potekale so različne izobraževalne dejavnosti, vključno z letnim izobraževanjem šolarjev


Končni cilj je vzpostaviti turizem, ki temelji na trajnostnem opazovanju pelikanov, tako da bodo lokalne skupnosti motivirane za zaščito pelikanov, saj bodo ti postali vir dohodka, hkrati pa manj strpni in vpleteni v nezakonite dejavnosti, ki povzročajo škodo na jajcih in piščancih.


Pelikani