Photo animal
Photo mask
Poslovil se je azijski lev Maximus
28.03.2024

Ta ponedeljek smo se v Živalskem vrtu Ljubljana poslovili od ljubljenca osebja in obiskovalcev – petnajstletnega samca azijskega leva Maximusa.
 

Poslovil se je azijski lev Maximus

Azijska leva Maksa in Čajo, smo pripeljali v Živalski vrt Ljubljana konec januarja 2019 iz ZOO Lodz na Poljskem. Obiskovalci so ju lahko prvič pozdravili na otvoritvi nove ograde ob sedemdesetletnici živalskega vrta in vse od takrat je zlasti ob jutrih in večerih pod Rožnikom mogočno donel njegov glas. Vse do petka, ko je nenadoma obnemogel.

 

Čeprav smo si želeli, da bi sprememba okolja in selitev v naš živalski vrt  levjemu paru pomagala do naraščaja, se je izkazalo, da je Maks bolehal za motnjami živčnega sistema.  Kljub temu, da je bil ves čas pod stalnim veterinarskim nadzorom in budnimi očmi oskrbnikov, je v zadnjem obdobju prišlo do postopnega slabšanja in Maksi se ni več odzival na terapijo. Zaradi zdrsa medvretenčne ploščice v hrbtenični kanal je povsem obnemogel in dokončno ohromel, zato ga je veterinarska ekipa v ponedeljek evtanazirala. 

 

Pogrešali bomo njegovo mogočno rjovenje, s katerim je vsak dan naznanil začetek in konec delovnika našega živalskega vrta.

 

Več o azijskih levih v ZOO Ljubljana na: https://www.zoo.si/zival/41/azijski-lev/v-zivalskem-vrtu#animal

 Fotografije: https://we.tl/t-tjLasz3M5U