Photo animal
Photo mask
Svetovni dan slonov 2017
02.08.2017

Videti slona od blizu je lahko življenjsko pomembna izkušnja. Dotik njihove hrapave kože, pogled v oči, občutenje njihove naravne moči in miline so spomini, ki se vtisnejo mnogo globlje kot slike z ekrana ali iz knjig. Vsi ljubitelji živali smo doživeli trenutek z živaljo, ki nas je za vedno zaznamoval, a redki se zavejo, da imajo lahko takšni trenutki globalen vpliv na ogroženo vrsto. 

Svetovni dan slonov 2017

Kljub temu da gre za priljubljene in spoštovane živali v kulturah širom sveta, so tako afriški kot azijski sloni ves čas na robu preživetja. Ogroža jih nezakonit lov zaradi slonovine, mesa in kože, pa tudi izguba, degradacija in razdrobljenost življenjskega prostora, zaradi česar pogosteje prihaja do konfliktov s človekom. A zahvaljujoč posameznikom, ki prispevajo svoje znanje, čas, ljubezen, trud in sredstva, obstajajo organizacije, ki si prizadevajo za ohranitev slonov in njihovo splošno dobrobit.

 

Preživetje slonov je torej odvisno tudi od nas. Dvanajstega avgusta po zaslugi Fundacije za reintrodukcijo slonov Tajske (Elephant Reintroduction Foundation of Thailand) obeležujemo Svetovni dan slonov, ki v svojem petem letu združuje 100 organizacij za ohranitev slonov in neštete posameznike po vsem svetu. Milijoni sodelujočih so pokazali zaskrbljenost nad nezavidljivim položajem sivih velikanov  s podporo Svetovnemu dnevu slonov, kar dokazuje, da imajo ljudje te živali radi in želijo storiti vse, kar je v njihovi moči, da bi jim pomagali.

 

V Živalskem vrtu Ljubljana se pridružujemo klicu in 12. avgusta 2017 s posebnim programom praznujemo Svetovni dan slonov. 

 

PROGRAM OB SVETOVNEM DNEVU SLONOV V SOBOTO 12. 8. 2017:

 

I. Izdelava XXL igrače za slonico Gango

Od 16.00 do 17.30 ure

 

II. Igrala in priboljški za slonico Gango

Ob 17.30 uri: Trening in predstavitev Gange.

Ob 17.45 uri: XXL igrača.

 

III. Največja dama Slovenije – slonica Ganga

Od 16.00 do 18.00 ure

Biologija slona.

Prikaz slonjega iztrebka.

Prikaz celodnevne količine vode in obroka Gange.

Prikaz velikosti Gange.

Prikaz igral, ki jih uporablja Ganga.

 

IV. Ustvarjalnice

Od 16.00 do 18.00 ure

Izdelava naglavnega obroča s slonjimi uhlji.

Izdelava igračke z motivom slona.

Izdelava papirja iz slonjega iztrebka.

 

V. Slonje igre

Od 16.00 do 18.00 ure

Kako deluje trobec

Slonji spomin

Sestavljanka slon

Podobnosti in razlike med sloni