Photo animal
Photo mask
Božična zgodba
11.11.2016

V Živalskem vrtu Ljubljana že četrto leto zapored pripravljamo glasbeno scenski dogodek »božična zgodba« pod taktirko režiserja Lojzeta Stražarja. Vsako leto sodeluje tudi pevski zbor in uveljavljeni pevec. 

Božična zgodba

Posebnost živih jaslic v ZOO Ljubljana

 

Posebnost »živih jaslic« v Živalskem vrtu Ljubljana je tudi, da dogodek izvajajo zaposleni in njihove živali: ovce, osel, vol  in kamele. Polurna prireditev poteka na »slovenski kmetiji« v ZOO Ljubljana pred idilično kmečko bajto in 300 let staro kaščo, v najdaljših nočeh starega leta. Ljubljenke obiskovalcev so seveda tudi praznično okrašene kamele, otroci pa neizmerno uživajo, ko se lahko po prireditvi pomešajo med ognjišča, pastirje, njihove živali in v hlevčku obiščejo sveto družino.

 

Vodstvo ZOOja ob tem dodaja: »Božična zgodba, katere idejni vodja in organizator je naš veterinar Marjan Kastelic, je čudovito darilo našim obiskovalcem. Kljub temu z vidika vodstva seveda pomislimo tudi na to, da dogodek od zaposlenih terja ogromno priprav in vaj ter nastope ravno v času praznikov, ko si večina ljudi želi biti doma z družinami.  A Božična zgodba se je pri nas izkazala za odličen »team building«. Zaposleni so pokazali neverjetno motivacijo in vsestranskost in prav vsi si želijo, da zgodba živi naprej. Izjemno je deliti božično vzdušje v kolektivu, ki dogodek pripravlja s toliko veselja in motivacije. To navdušenje se je očitno preneslo tudi na obiskovalce, saj moramo na osnovi vse večjega števila obiskovalcev vsako leto povečevati število predstav in tribun.

 

Vzdrževanje psiho-fizične kondicije živali s pomočjo treninga po metodi pozitivne spodbude je sicer redna in prednostna naloga oskrbe v ZOO Ljubljana. S tem živali zaposlimo, vzdržujemo njihovo dobro fizično pripravljenost in jim tako popestrimo bivanje. Jeseni pa jih postopoma pričnemo navajati na pisana pokrivala, obleke, razsvetljavo, glasbo, dim in manjše ognje. Sprehodov, spremembe okolja, urnika ter novih izzivov so živali izredno vesele.«

 

K prav posebnemu Božično novoletnemu vzdušju bo letos prispevala tudi osvetlitev prizorišča z ekološkimi »Pastirskimi baklami«, ki so v Sloveniji novost in jih bo mogoče tudi kupiti na stojnicah, kjer se bo mogoče tudi ogreti s toplimi napitki in posladkati s prazničnimi prigrizki.

 

Že ves december pa bodo na bližnje praznike obiskovalce prijazno opozarjale tudi jaslice iz slame s figurami v naravni velikosti, ki bodo krasile vhod v Živalski vrt.