Photo animal
Photo mask
Mednarodni dan risov 2021
07.06.2021

Drugi vikend v juniju bomo ob tretjem mednarodnem dnevu risov skupaj s projektno skupino LIFE Lynx pripravili biološke in ustvarjalne dogodivščine pri risih. Naše predstavnike največjih mačk Evrope bomo opazovali in ugotavljali kako so prilagojeni na okolje, kje živijo, kako lovijo, s čim se prehranjujejo ter zakaj so se v Sloveniji ponovno znašli na robu izumrtja. Predstavili bomo projekt LIFE Lynx, ki si prizadeva za ponovno naselitev risov v Sloveniji in njihovo ohranitev v naravnem okolju, ter vlogo ZOO Ljubljana pri tem projektu. 


Dogodivščin se obiskovalci lahko udeležite brez doplačil v soboto in nedeljo, 12. in 13. 6. 2021, med 10. in 13. ter med 14. in 17. uro.

Mednarodni dan risov 2021

Ozaveščanje obiskovalcev

V Živalskem vrtu Ljubljana bomo v sodelovanju s projektom LIFE Lynx obeležili tretji mednarodni dan risov, ki mu je posvečen 11. junij. Izobraževanje obiskovalcev o naravovarstvu ter projektih ohranjanja živali, ki potekajo v naravnem okolju, je ena naših najpomembnejših nalog, zato bomo na dogodivščinah o risih ozaveščali obiskovalce o vlogi risov v Sloveniji in širili zavest o njihovem ohranjanju v naših gozdovih.


Ponovno naseljevanje risa v Slovenji

ZOO Ljubljana že tretje leto zapored pomaga projektu LIFE Lynx pri transportu risov iz Romunije v Slovenijo. Spomladi leta 2019 smo pripeljali risa Goruja, leta 2020 Borisa, letošnjo pomlad pa še Zoisa in Aido. ZOO Ljubljana projektni skupini LIFE Lynx nudi tudi strokovno veterinarsko svetovanje glede oskrbe risov v času karantene v prilagoditveni ogradi. Sodelujemo tudi pri odlovih risov v Sloveniji, ki jih projekt LIFE Lynx opremlja s telemetričnimi ovratnicami v okviru monitoringa dinarsko-jugovzhodne alpske populacije risa.



Spremljajte nas in seveda lepo vabljeni na obisk ZOO Ljubljana!