Photo animal
Photo mask
Z-O-O praznovanje
13.12.2017

Pridružite se nam na praznovanju s spoznavanjem Zakulisja-Obdarovanjem-Obogatitvijo okolja naših živali! Udeležite se najbolj »divjih« rojstnodnevnih zabav v mestu. Preživite čas v družbi ambasadorjev živalskih vrst in jih spoznajte od blizu, naučite se, kaj je pomembno za njihovo dobrobit, obdarujte in opazujte jih pri izzivu odpiranja in raziskovanja daril ter uživanju v priboljških. V nedeljo, 17. 12. 2017, praznujemo življenje s šimpanzinjo Mojco in njeno vrsto!

 

Pokrovitelj praznovanj rojstnih dni živali je NLB Vita, zelo življenjska zavarovalnica, ki vsakemu slavljencu podari darilo.

Z-O-O praznovanje

Vabljeni na praznovanje 42. rojstnega dneva šimpanzinje Mojce!

 

Kdo je Mojca?

Mojca je najstarejša v skupini. V mladosti so zanjo skrbeli ljudje, zato izmed vseh šimpanzov najbolj išče pozornost obiskovalcev. Mojca je tudi glavna v skupini in se ni sprijaznila z nadvlado novega samca Borisa. Zato sobiva z Niko, ki je njena vnukinja in tudi najbolj družabna. Nika je rada v družbi vseh šimpanzov, z njimi deli svojo hrano ali pa jim jo kar prepusti. Najbolj pa je navezana na Mojco. Prepoznate jo po izrazitem nadočesnem loku. Ločeno od Mojce in Nike biva mlada družina: mama Neža, oče Boris ter leto in pol stara Leona. Praznovanja rojstnega dneva babice Mojce pa se bodo udeležili prav vsi.

Pogosto lahko slišimo, da imajo šimpanzi umske sposobnosti na ravni štiriletnega otroka, a se v resnici pri določenih nalogah lahko kosajo le z dve letnim malčkom, pri drugih pa prekosijo celo odraslega človeka, zlasti pri prostorski orientaciji in kratkotrajnem spominu. Raziskovalci so posamezne šimpanze in bonobe naučili sporazumevanja s pomočjo simbolov ali kretenj. Razumeli so pomene stavkov in ločevali med osebami, glagoli in predmeti. Šimpanzi nikakor niso primerni za hišne ljubljenčke, saj so izjemno inteligentne in socialne živali, ki brez družbe drugih šimpanzov trpijo in lahko postanejo agresivni do ljudi.


 
Termin:

Nedelja, 17. december 2017,  od 13.00 do 15.00 ure         

 

 

Program:

 

od 13.00 do 15.00 ure

 

1. Biološke delavnice                  

  • Prilagoditve šimpanzov na življenje v tropskem gozdu.
  • Vzroki ogroženosti šimpanzov v naravnem okolju.

 

2. Ustvarjalna delavnica            od 13.00 do 15.00 ure

Izdelava posebne igrače za šimpanze.

 

3. Obdaritev slonice              ob 14.00 uri

Zelenjavna torta in prav posebna igrača.