Photo animal
Photo mask
Prvi svetovni dan šimpanzov

Za Svetovni dan šimpanzov je razglašen 14. julij in v letu 2018 ga praznujemo prvič. Gre za globalno slavljenje spoštovanja, ki ga imamo do naših najbližjih genetskih sorodnikov in je skupno prizadevanje Inštituta Jane Goodall, Lester E. Fisherjevega centra za študij in ohranjanje primatov živalskega vrta Lincoln Park, Severnoameriške zveze zavetišč za primate ter Liberije, ki si prizadeva za reševanje in zaščito šimpanzov v svoji državi. 

 

Slavju se pridružuje tudi Živalski vrt Ljubljana. Spoznali bomo našo družino šimpanzov, mamo Nežo, očeta Borisa, malo Leono, babico Mojco in teto Niko. Pogovarjali se bomo, kako šimpanzi vzgajajo svoje mladiče, o njihovi prehrani ter navadah. Šimpanze bomo tudi primerjali s seboj ter ugotavljali podobnosti in razlike. Šimpanze bomo presenetili s priboljški in novimi igrali.

Prvi svetovni dan šimpanzov

Svetovni dan žiraf
Svetovni dan žiraf

Svetovni dan žiraf praznujejo živali z najdaljšim vratom na svetu, na najdaljši dan v letu. 

 

Živalski vrt Ljubljana se pridružuje ozaveščanju ljudi in opozarjanju na ogroženost žiraf v naravnem okolju. V ta namen bomo organizirali zanimive delavnice spoznavanja žiraf in sicer v soboto, 23. junija 2018 od 15.00 do 18.00 ure ter v nedeljo, 24. junija 2018 od 10.00 do 13.00 ure.

Svetovni dan žiraf

Otvoritev zgornje obhodne poti

Z veliko podporo družbe Petrol Slovenija so se v čudoviti novi ogradi v najbolj zelenem kotičku ZOO Ljubljana naselili trije severni jeleni!

 

Ob tem smo z županom Mestne občine Ljubljana, ki nas je ves čas razumevajoče podpirala ob obnovah po požledu, slovesno odprli celotno zgornjo obhodno pot.

 

Ker pa severni jeleni niso edini novi prebivalci v zgornjem delu vrta - njihova soseda sta namreč postala dolgonoga losa, in se bo pri nas dogajalo še marsikaj vznemirljivega, so vam letne vstopnice že od danes naprej na voljo po znižani ceni! Priskrbite si jih lahko na naši blagajni ali preko spletnega obrazca in v sprehodih med živalmi pod Rožnikom uživate vse do konca leta!

Otvoritev zgornje obhodne poti

Mednarodni dan in teden risa
Mednarodni dan in teden risa

V letu 2018 na pobudo projekta Interreg - 3Lynx prvič praznujemo Mednarodni dan risov, ki je 11. junija. Ob tem dogodku želimo tudi v Živalskem vrtu Ljubljana dvigniti zavest o tej vrsti zveri, ki živi skrivno življenje v naših gozdovih.

 

Mednarodni dan risov bomo v ZOO Ljubljana od 9. do 17. junija praznovali kot Teden risa in se tako pridružili Zavodu za gozdove Slovenije, ki je pri nas nosilec projekta in drugim organizacijam po Evropi, ki bodo sodelovale pri praznovanju tega prvega mednarodnega dne. 

Mednarodni dan in teden risa

Naravoslovni dan

Letošnja tema Naravoslovnega dneva, ki se bo odvijal v živalskem vrtu v petek, 1. 6. 2018 med 14.00 in 18.00 uro, so ogrožene živalske vrste. Dogodivščine smo pripravili pri sajmirijih, žirafah, sibirskih tigrih in azijskem slonu. Skupaj bomo živali opazovali ter si ogledali različne materiale kot so lobanje, dlaka in stopinje ter izvedeli veliko novega in zanimivega. Dogodek je namenjen vsem obiskovalcem.

Naravoslovni dan

Svetovni dan čebel
Svetovni dan čebel

Ob svetovnem dnevu čebel bomo v Živalskem vrtu Ljubljana odprli ''Hotel'' za manj znane samotarske čebele in druge divjinske živali. Tridnevni čebelji praznik bomo obeležili z vodenji in izidom knjige Svet Čebel pisca in mojstra nadomestnih bivališč za živali ter sodelavca ZOO Ljubljana Ivana Esenka.

 

Dogodek z vodenjem po ''hotelu'' in knjigi avtorja bo potekal v soboto 19. in nedeljo 20. maja 2018 med 10.00 in 13.00 ter 14.00 in 18.00 uro.

Svetovni dan čebel

Igrišče Žabji skok

Ob petnajstletnici NLB Vite Novo otroško igrišče »Žabji skok« v ZOO Ljubljana.  Pomlad zaznamovali številni mladiči in novosti.

Igrišče Žabji skok

Žabja dogodivščina ob svetovnem dnevu Zemlje
Žabja dogodivščina ob svetovnem dnevu Zemlje

Svetovni dan Zemlje bomo v Živalskem vrtu Ljubljana posvetili dvoživkam, ki ravno v tem času zaključujejo spomladanske migracije iz prezimovališč na mrestišča in nazaj. Njihovi mresti pa so dobro vidni v mlakah in jezercih.

 

Če vas zanimajo te neobičajne živali, do katerih imamo ljudje veliko predsodkov, lepo vabljeni na dogodivščine z dvoživkami, ki smo jih pripravili skupaj s Herpetološkim društvom - Societas herpetologica slovenica, ki se ukvarja s proučevanjem in varovanjem slovenske herpetofavne, to so tako plazilci kot tudi dvoživke.

 

Dogodivščine bodo potekale to soboto in nedeljo, 21. in 22. aprila 2018 ter vse prvomajske praznike od 27. aprila do 2. maja 2018 med 14.00 in 17.00 uro. 

Žabja dogodivščina ob svetovnem dnevu Zemlje

Gradbena dela

Spoštovani obiskovalci!

 

Obveščamo vas, da bo v prihodnjih dneh zaradi gradbenih del gibanje v Živalskem vrtu omejeno. Prosimo, upoštevajte usmeritve in zapore poti.

Hvala za razumevanje!

Gradbena dela

Restavracija Safari v prenovi
Restavracija Safari v prenovi

Spoštovani gostje restavracije Safari!

Obveščamo vas, da bo restavracija v živalskem vrtu od 27. 2. do 02. 3. 2018 ZAPRTA zaradi prenovitvenih in vzdrževalnih del.

Restavracija Safari v prenovi