Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
April - september od 9:00 do 19:00

Los Alces alces

Animal record badge

Največji predstavnik družine jelenov

Los

REKORDER: Los je največji predstavnik družine jelenov in največji kopenski sesalec Evrope.

 

Lose delimo na tri skupine: evropsko, azijsko in severnoameriško ter na 8 podvrst.

Pri losih imajo rogovje le samci. Je koščeno, po obliki ploščato ali vilasto. Razpon ima lahko do 2,2 metra. Na vsaki veji je do 15 parožkov, ki večinoma izraščajo iz lopataste razširitve. Težko je lahko do 36 kg.

 

Spoznaj in obišči

Nova ograda

V gozdnatem delu živalskega vrta, smo postavilo novo ogrado za lose. Namestili smo veliko notranje bivališče, ki lose varuje pred dežjem in vetrom. Ograda je velika 2.438 m2 in losom nudi vse kar potrebujejo.Vodenja za šole
Lose obiščemo ponoči na programu Nočno vodenje ter na programu Taborjenje v ZOO Ljubljana. Na enournem in večurnem vodenju za šole jih obiščemo tudi s skupinami.
 

Dogodivščine
Vabimo vas nadogodivščino z živalmiz naslovom Rogato in kosmato, kjer spoznavamo živali, ki imajo rogove in tiste, ki imajo rogovje.


 

Kako za njih skrbimo

Lucerna je stalno na voljo

Losi so prehranski specialisti, zato je njihova oskrba zelo zahtevna. V jaslih imajo stalno na voljo lucerno, veje listopadnih in iglastih dreves ter lizalni kamen za divjinske živali. Dodajamo brikete iz lucerne ter posebne brikete za listojede sesalce. Pozimi poleg briketov dobivajo tudi listno silažo. V napajalnikih imajo stalno svežo vodo. Za priboljšek pa jabolka ali korenje.


Vsakodnevna kontrola
Oskrbniki vsak dan odstranijo iztrebke na podestu in razgledni ploščadi. Pograbijo ostanke lucerne, očistijo napajalnike ter pripravijo svežo hrano. Pregledajo ograjo ograde in električnega pastirja. Ob tem natančno opazujejo počutje in vedenje losov, ocenijo njihovo telesno kondicijo in ješčnost. Vsa opažanja dnevno zapišejo v elektronski dnevnik dogajanja v ZOO Ljubljana in tako obveščajo druge strokovne službe v našem vrtu.

Naravovarstvo v ZOO

Losi v živalskih vrtovih

Lose gojimo v živalskih vrtovih v izobraževalne namene, saj so del naravnega živalstva Evrope.

Osebna zgodba iz ZOO

Avstrijec Olaf in švicarka Elvy

Spomladi leta 2017 smo iz Avstrije pripeljali leto dni starega samca Olafa. Potoval je v boksu v kombiju, ki je opremljen za transport živali. Večino časa je stal, par krat pa se je ulegel na debelo plast sena. Med potjo je imel na voljo lucerno in vodo. Najprej smo ga namestili v ločeno ogrado, ki je predstavljala karantenski prostor. Tam smo preverili njegovo zdravje. Šele čez nekaj časa smo ga prestavili v novo ogrado, na katero se je hitro navadil. Dober mesec dni kasneje se mu je pridružila mlada samica Elvy, ki smo jo pripeljali iz Švice.


V juniju 2019 smo dobili prve mladiče, samčka in samičko. Osebna izkaznica
Ime:
Olaf
Rojstno ime:
Olaf
Datum rojstva:
20. maj 2016
Prihod v ZOO Ljubljana:
20.4.2017
Opis:

Samec je trenutno manjši kot samica, saj je mlajši. Spoznate ga po rogovih oz. njihovih nastavkih. K nam je prišle iz ZOO Innsbruck.

Ime:
Eli
Rojstno ime:
Elvy
Datum rojstva:
23.5.2016
Prihod v ZOO Ljubljana:
25.5.2017
Opis:

Samica je k nam prišla iz ZOO Wildnispark Zürich. Trenutno je večja kot samec. 

Losi niso plašni in se radi približajo oskrbnikom.
Najraje objedajo veje z listi, iz katerih pojedo tudi lubje.
Ko samcu odpadejo rogovi, je glavna samica.
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)