Photo animal Photo animal
Photo mask

Los Alces alces

Los
Izvor imena

Besedo los smo prevzeli iz poljščine »łoś« ali ruščine »lósь«. Beseda verjetno izvira iz indoevropske besede s korenom »rdeč, rjav«.

Predsodki in vraže

Zgodovinska pomembnost

Poskusi udomačitveUdomačitev losa je bila raziskana v bivši Sovjetski zvezi pred drugo svetovno vojno. Zgodnji poskusi niso bili dokončni, a se je z ustanovitvijo kmetije v naravnem rezervatu Pechora-Ilych leta 1949 začel poskusno izvajati program selektivne vzreje losov na podlagi njihovih vedenjskih značilnosti. Od leta 1963 se program nadaljuje na kmetiji blizu mesta Kostroma (“Kostroma Moose Farm”), kjer so imeli leta 2003 čredo 33 udomačenih losov. Prihodke  kmetiji zagotavlja prodaja losjega mleka in obiski turističnih skupin, vendar je njena glavna naloga raziskovanje vedenja losa in vpogled v splošna načela udomačitve živali. Tudi na Švedskem so bile ideje o udomačitvi in večji uporabi losa. V 18. stoletju je potekala razprava o uporabi losa kot živali za raznašanje pošte, predlagana pa je bila tudi ustanovitev konjenice, v kateri bi namesto konjev jahali lose. Takšni predlogi niso bili nikoli izvedeni, predvsem ker je v tistih časih zaradi obsežnega lova prišlo do skorajšnjega izumrtja losa na Švedskem. Kljub temu so zabeleženi posamezni primeri uporabe losa za jahanje in vleko sani.

 

V mitih in religiji

Simbolika pri ameriških staroselcih

Angleško ime za losa je “moose”, beseda ima korenine pri ameriških staroselcih. Ni točno znano, katero pleme je bilo prvo, ki je evropske kolonialiste naučilo te besede. Kljub velikemu pomenu za domorodne ljudi v Kanadi in severu Združenih držav Amerike, niso imeli losi nikoli pomembne vloge v folklornem smislu, ampak so se večinoma pojavljali samo kot hrana. Pri nekaterih plemenih so losi tradicionalni simbol vzdržljivosti in preživetja. Spet drugje je los veljal za mogočno pošast, ki jo je moral junak premagati.

Zvesti red losa (Loyal Order of Moose) je organizacija, ustanovljena leta 1888 v Združenih državah Amerike in Kanadi. Trenutno ima skoraj 1 milijon moških članov in 2400 podružnic . Ima tudi žensko in internacionalno podružnico.

 

V literaturi in umetnosti

Risanke

Eden od glavnih junakov v Ameriški risani oddaji “The Adventures of Rocky and Bullwinkle and Friends” je tudi los z imenom Bullwinkle, marsikdo pa se bo spomnil zabavnih likov iz Disneyjevega animiranega filma Medvedja brata (Brother Bear).

 

IME v tujih jezikih
Croatia flag
HR
Italia flag
IT
Great Britain flag
GB
Austria/Germany flag
A, DE
Pregovori
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)