Photo animal Photo animal
Photo mask

Gvanako Lama guanicoe

Gvanako
Izvor imena

Ime gvanako izvira iz kečuanske (kečua je eden od jezikov južnoameriških staroselcev) besede za gvanaka, “wanako”.

Predsodki in vraže

Vraže z Ognjene zemlje

Avtohtoni prebivalci Ognjene zemlje, na primer ljudstvo Selknam, so poznali veliko vraž in mitov o gvanakih. Verjeli so na primer, da če gre mož lovit gvanake brez trikotnika gvanakove dlake na čelu, ga bodo gvanaki opazili in zbežali stran. Če se gvanako približa človeku hodeč po zadnjih nogah, je to znamenje, da bo ta človek kmalu umrl. Če pa človek gvanakovo meso po nepotrebnem zavrže, ga bodo gvanaki kaznovali in pri lovu ne bo več uspešen.

V mitih in religiji

Pol gvanako, pol človek

Danes praktično izumrlo ljudstvo Selknam z Ognjene zemlje je poznalo veliko mitov o gvanakih. V njih pogosto nastopajo bitja, ki so pol gvanaki, pol ljudje.V začetku naj bi na primer gvanake za prehrano ljudi lovil Sakanusoyin, pol človek pol gvanako. Ko je ujel zadnjega gvanaka, svojo lastno mater, je umrl in tako so se morali ljudje sami naučiti loviti gvanake z lokom in puščicami.

V literaturi in umetnosti

Upodobljeni že v prazgodovinskih jamah

Gvanako pogosto nastopa v legendah in pesmih ameriških staroselcev. V Patagoniji pa so našli prazgodovinske jamske slikarije, ki prikazujejo lov gvanakov in odtise njihovih nog.

IME v tujih jezikih
Croatia flag
HR
gvanako
Italia flag
IT
guanaco
Great Britain flag
GB
guanaco
Austria/Germany flag
A, DE
Guanako
Pregovori
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)