Photo animal Photo animal
Photo mask

Damjak Dama dama

Damjak
Življenjsko okolje

V mnoga okolja so jih naselili ljudje

Damjaki se so se po zadnji poledenitvi naravno pojavljali v delu južne Evrope, Mali Aziji in verjetno severni Afriki in Etiopiji. Danes jih najdemo na mnogo obsežnejšem območju, saj so jih v mnoga okolja naknadno naselili ljudje. Najraje živijo v listopadnih listnatih gozdovih z vmesnimi travnatimi čistinami, a jih najdemo tudi v mešanih gozdovih, hribovitih in subalpinskih okoljih, traviščih in savanah.

Prehrana

Prehrana je odvisna od letnega časa in rastlinja, ki je na voljo

Damjaki so rastlinojedi in se najpogosteje hranijo s travo, listjem in gozdnimi plodovi. Jedo tudi druge zeli in pritlikave grmovnice, brste, poganjke in lubje, odvisno od letnega časa in rastlinja, ki je na voljo. Najbolj aktivno se hranijo zjutraj in zvečer, v mraku.

Razmnoževanje

Razkazovanje rogovja in borba za samice

Sezono parjenja pri jelenih imenujemo ruk. Pri damjakih nastopi ruk med avgustom in septembrom, ko samci vzpostavijo svoje teritorije s praskanjem z rogovi po tleh, uriniranjem in tudi značilnim oglašanjem (rukanjem). Samci druge samce preganjajo z razkazovanjem rogovja, občasno se tudi spopadejo, a resnejše poškodbe so redke. Dominantni samci si izborijo pravico do parjenja z veliko samicami, manj uspešni samci pa ostanejo brez teritorija, na robu črede. Samice skotijo običajno enega mladiča med junijem in novembrom. Novorojeni damjak tehta 2 do 4 kg, samice svojo odraslo velikost dosežejo v 4 do 6 letih, samci pa v 5 do 9 letih. Damjaki doživijo do 25 let.

Družina

V družini jelenov

Damjake uvrščamo v veliko sistematsko družino jelenov (Cervidae), skupaj s še več kot 50 drugimi vrstami. Razen eni vrsti je vsem jelenom skupno, da samce krasi rogovje, ki je kostna tvorba, pokrita s povrhnjico kože. Rogovje jelenom vsako leto odpade in nato ponovno zraste, največkrat je pri starejših živalih močneje razvejano. Znotraj jelenov damjake nadalje uvrščamo v poddružino pravih jelenov (Cervinae), kamor prištevamo med drugim tudi navadnega jelena, čitale, vapitije, tamine in mnoge druge vrste. Ločimo dve podvrsti damjakov (D. d. dama in D. d. mesopotamica). Mezopotamskim ali perzijskim damjakom nekateri priznavajo celo status samostojne vrste (Dama mesopotamica).

Zemljevid sveta - razširjenost
Klasifikacija
Kraljestvo

Živali (Animalia)

Deblo

Strunarji (Chordata)

Razred

Sesalci (Mammalia)

Red

Sodoprsti kopitarji (Artiodactyla)

Družina

Jeleni (Cervidae)

Rod

damjak (Dama)

Vrsta

Dama dama

Podvrsta
DEJAVNOST:
PODNEVI
Icon day
VELIKOST:
Icon size
SOCIALNA STRUKTURA:
čreda
Icon social structure