Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
April - september od 9:00 do 19:00

Bela štorklja Ciconia ciconia

Bela štorklja
Življenjsko okolje
Selivke

V poletnih mesecih bele štorklje živijo in gnezdijo v Evropi in zahodnem delu Azije, pa tudi v severni Afriki, čez zimo pa se selijo v južnejše pokrajine Afrike. Azijska podvrsta, ki gnezdi na področju Turkmenistana, se poleti seli v območje severne Indije in Irana. V Sloveniji gnezdi največ štorkelj na severovzhodnem delu države, nekaj pa tudi v Posavju in na Notranjskem.

Pogosto živijo ob jezerih in v močvirnatih pokrajinah, a ne vedno. V Afriki so vezane na bolj suha travnata okolja, v Evropi pa jih velikokrat vidimo tudi v naseljih, kjer gnezdijo na telegrafskih drogovih, dimnikih in drugih visokih mestih. Izogibajo se mrzlih okolij in krajev z obilnimi padavinami ter zelo gosto poraslih gozdov ali trstišč.
Prehrana
Pri lovu na manjše živali niso izbirčne

Štorklje jedo izključno živalsko hrano, a so v svoji prehrani zelo prilagodljive. Na njihovem jedilniku se znajdejo: polži, žuželke in njihove ličinke, deževniki, ribe, žabe in druge dvoživke, pa tudi nekatere kače in kuščarji ter celo manjši sesalci. Štorklja navadno lovi tako, da med sprehajanjem opreza za plenom, ki ga nato bliskovito zgrabi z dolgim kljunom in poje.
Razmnoževanje
Velika gnezda

V Evropi se bele štorklje parijo med februarjem in aprilom. V tem času si zgradijo ali dogradijo gnezda, ki so lahko globoka tudi do dva metra in pol. Obložijo jih s puhom, iztrebki, slamo, tudi papirjem in drugimi človeškimi proizvodi.

Največkrat so štorklje monogamne, redko imajo tekom življenja ali celo iste paritvene sezone več partnerjev. Samice povprečno izležejo 4 jajca na sezono, lahko tudi do 7. Mladiči se izvalijo po približno enem mesecu, zanje skrbita tako samec kot samica. V naravi bele štorklje povprečno živijo 22, včasih tudi čez 30 let.
Družina
Dolgonoge, dolgovrate in dolgokljune

Različne vrste štorkelj uvrščamo v skupno sistematsko družino (Ciconiidae) in red (Ciconiiformes). Z belo štorkljo so v najožjem sorodu druge štorklje iz rodu Ciconia, na primer črna štorklja (Ciconia nigra) in abdimova štorklja (Ciconia abdimi). V družino štorkelj prištevamo tudi špranjekljune (rod Anastomus), nesite (Mycteria), črnovrate štorklje in sedlarice (Ephippiorhynchus), jabiruje (Jabiru), in marabuje (Leptoptilos). Vse štorklje so dolgonoge in imajo dolge vratove in kljune. Natančna oblika kljuna je različna pri različnih vrstah, odvisno od prehrane. Njihova dolga in široka krila so primerna predvsem za jadranje, vrat pa med letom načeloma držijo iztegnjen.
Zemljevid sveta - razširjenost
Klasifikacija
Kraljestvo
Živali (Animalia)
Deblo
Strunarji (Chordata)
Razred
Ptiči (Aves)
Red
Močvirniki (Ciconiiformes)
Družina
Ciconiidae
Rod
Ciconia
Vrsta
Ciconia ciconia
Podvrsta
DEJAVNOST:
PODNEVI
Icon day
VELIKOST:
Icon size
SOCIALNA STRUKTURA:
jata
Icon social structure