Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
April - september od 9:00 do 19:00

Navadni vari Varecia variegata (variegata)

Navadni vari
Izvor imena

Duhovi umrlih

Beseda vari izhaja iz malgaščine, v kateri se vari imenuje "varikandana" oziroma "varikandra".Varije uvrščamo v družino lemurjev. Beseda “lemures” v latinščini pomeni duhove umrlih. V rimski antični mitologiji pomenijo “lemures” predvsem nemirne in včasih tudi škodoželjne in maščevalne duhove. Takšno ime naj bi lemurji dobili zaradi svojih velikih sijočih oči, predirljivega oglašanja in skrivnostnega nočnega načina življenja nekaterih vrst.

Predsodki in vraže

Povezani s smrtjo

Lemurji so povezani s številnimi tabuji. Nekatere vasi verjamejo, da je v lemurju skrita duša njihovega prednika, in da bi se duša v primeru, da bi ubili lemurja, maščevala ljudem. Nekatere lemurje je tako prepovedano ubijati, spet drugi (na primer aje-aje oz. dolgoprsteži) pa so tarča pobojev iz vraževerja. Za lemurja aje-aje oz. dolgoprsteža Malgaši verjamejo, da prinaša nesrečo. Če svoje dolge prste uperi na človeka, to pomeni smrt. Verjamejo tudi, da dolgoprsteži ljudi pobijajo tako, da v njihovo srce ali aorto zabodejo svoj prst. Mnogi domačini jih zato ubijejo, takoj ko jih zagledajo.

V mitih in religiji

Mit z Madagaskarja

O lemurjih kroži na Madagaskarju veliko mitov in legend. Malgaši tradicionalno verjamejo, da imajo vsa živa bitja dušo. Med Malgaši kroži tudi mit, da bo, če nosečnica poje pritlikavega lemurja, njen otrok dobil njegove lepe okrogle oči.

V literaturi in umetnosti

Migajo, migajo

Lemurji vrste obročkastorepi maki (lemur kata) nastopajo v enem najbolj znanih animiranih filmov Madagaskar (2005), v katerem je kralju lemurjev, Julienu, glas posodil Sacha Baron Cohen. O lemurjih je bilo po svetu napisanih tudi nekaj pravljic in posnetih več dokumentarnih filmov.

IME v tujih jezikih
Croatia flag
HR
čupavouhi lemur
Italia flag
IT
vari bianconero
Great Britain flag
GB
ruffed lemur
Austria/Germany flag
A, DE
Schwarzweißer Vari
Pregovori
Gozd je nov, tako kot lemurji. (Swahili)
Pomeni: Ko se vrneš na staro, znano mesto, se vse spremeni. Tako prostor, kot ljudje.
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)