Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
April - september od 9:00 do 19:00

Navadni vari Varecia variegata (variegata)

Navadni vari
Življenjsko okolje

Visoko nad tlemi

Med vsemi lemurji se variji največ zadržujejo v drevesnih krošnjah, najraje na visokih in široko razvejanih drevesih. Najpogosteje se premikajo s štirinožno hojo in tekom po debelejših vejah ter skoki z drevesa na drevo. V naravi živijo v vlažnih zimzelenih gozdovih na vzhodu Madagaskarja. Skupine imajo obsežne teritorije, velike tudi preko 100 hektarov.

Prehrana

Sladkanje z nektarjem

Variji so rastlinojedi, hranijo se pretežno s sadjem, redkeje uživajo tudi liste, semena in nektar. Z nektarjem se hranijo tako, da potisnejo dolgi gobček v cvet ter nektar poližejo z jezikom.

Razmnoževanje

Živijo v družinah

Navadni variji živijo v družinah. Praviloma skupino sestavlja par in do osem njunih potomcev. V deževni dobi se lahko združujejo tudi v večje, nesorodne skupine. Samice so večje od samcev, imajo v skupini vodilno vlogo in pogosteje kot samci branijo teritorij, med njimi pa se pletejo tudi močnejše vezi.

Družina

Polopice

Skupaj z loriji uvrščamo lemurje med polopice, ki imajo, tako kot prave opice, oprijemalne okončine. Za razliko od pravih opic pa imajo polopice dolg smrček, oči niso nameščene popolnoma frontalno in nimajo rumene pege. Drugačno je tudi zobovje in možgani.Vrsto navadni vari (Varecia variegata) delimo na 2 podvrsti, njihov najožji sorodnik pa je rdeči vari (Varecia rubra). So največji izmed lemurjev. Med slednje prištevamo še mnoge vrste, ki v naravi živijo izključno na otoku Madagaskar.

Zemljevid sveta - razširjenost
Klasifikacija
Kraljestvo

Živali (Animalia)

Deblo

Strunarji (Chordata)

Razred

Sesalci (Mammalia)

Red

Primati (Primates)

Družina

Lemurji (Lemuridae)

Rod

Varecia

Vrsta

Varecia variegata variegata

Podvrsta
DEJAVNOST:
PODNEVI
Icon day
VELIKOST:
Icon size
SOCIALNA STRUKTURA:
par z mladiči
Icon social structure