Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
April - september od 9:00 do 19:00

Kapibara Hydrochaeris hydrochaeris

Kapibara
Izvor imena

Tisti, ki je travo

Ime kapibara izvira iz tupijske (tupi je jezik južnoameriških staroselcev) besede ka'apiûara, kar pomeni “tisti, ki je travo”. Njeno znanstveno latinsko ime hydrochaerus izvira iz grških besed “hydor”, voda, in “choiros”, prašič, torej vodni prašič, saj so sprva mislili, da je kapibara neke vrste svinja. S tem imenom poimenujejo kapibaro na primer Hrvati, ki ji rečejo tudi “vodenprase”, in Nemci (“Wasserschwein”).

Predsodki in vraže

Pametnejši, kot si mislimo

Eden od pogostih predsodkov, ki jih imamo ljudje o glodalcih, je, da niso inteligentni. Vendar za marsikaterega glodalca to ne drži - tudi za kapibaro ne. Kapibare so izjemno inteligentne, učljive živali, ki so sposobne taktičnega razmišljanja, kompleksnega čustvovanja in (v ujetništvu) tudi razumevanja posameznih besed in besednih zvez ter izvajanja različnih trikov.

V mitih in religiji

Amazonski miti

Pri animistično verujočih amazonskih ljudstvih, ki verjamejo, da ima vsako živo bitje svojega duha, obstajajo številni tabuji glede kapibar ter z njimi povezane omejitve lovljenja teh živali.


Indijansko pleme Matis iz amazonskega pragozda pozna celo posebne rituale, pri katerih si moški in dečki namažejo telesa z glino in oponašajo kapibare.


Pleme Umutina pa verjame, da obstajajo duhovi, ki prenašajo bolezni, in da imajo takega duha tudi kapibare. Zato jih ne jedo, saj verjamejo, da uživanje kapibarinega mesa lahko povzroči krče ali kap.

 

Gojijo jih tudi za meso

V Južni Ameriki kapibare zaradi mesa in kož gojijo na farmah. V nekaterih južnoameriških državah so kapibare priljubljena postna hrana. Katoliška cerkev je že stoletja nazaj v postnem času dovolila uživanje kapibar, ker naj bi to bile vodne živali. Meso izgleda podobno kot govedina, vendar je zaradi vodnega načina življenja kapibar zelo specifičnega okusa. Običajno se ga ne je svežega, ampak nasoljenega. Ponekod imajo kapibare celo za hišne ljubljenčke. Oskrba kapibar je izjemno zahtevna, saj je to navsezadnje divjinska in ne domača žival, ki potrebuje dovolj primernega prostora, hrane in tudi stalno družbo bodisi drugih kapibar bodisi skrbnika. Kadar je vznemirjena, lahko tudi močno ugrizne

V literaturi in umetnosti

Otroški motiv 

Kapibare niso prav pogost motiv v filmih in literaturi. Nastopajo predvsem v otroških pravljicah in stripih.

IME v tujih jezikih
Croatia flag
HR
Kapibara
Italia flag
IT
Il capibara
Great Britain flag
GB
Capybara
Austria/Germany flag
A, DE
Das Capybara
Pregovori
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)