Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
April - september od 9:00 do 19:00

Surikata Suricata suricata

Surikata
Izvor imena

Ime dobile po svoji značili pokončni drži

Slovenska beseda »surikata« izvira iz neolatinske besede »suricata«, ki po eni razlagi izvira iz latinskega glagola »surgere«, ki pomeni »dvigniti se«, »vstati« in se verjetno nanaša na dviganje surikat na zadnje noge ob straži. Po drugi strani je beseda “surikata” lahko tudi neznanega afriškega izvora. Angleško govoreči narodi surikatam pravijo »meerkat«, kar verjetno izhaja iz zmotnega poimenovanja živali; v nizozemščini, ki je bila nekoč razširjena v Južni Afriki, »meerkat« pomeni jezerska mačka ali pa tudi vrsto opice, v sanskrtu pa beseda »markata« prav tako pomeni opico - danes seveda vemo, da surikate niso ne mačke ne opice.

Predsodki in vraže
V mitih in religiji

Sončni angeli

V Zambiji in Zimbabveju verjamejo, da so surikate sončni angeli, ki jih pošiljajo bogovi za zaščito vasi, da odganjajo zlo oziroma demone noči. Mit verjetno izvira iz tipičnega nastavljanja surikat jutranjemu soncu. Če se kakšen član skupnosti ali živina oddalji od ostalih, ljudje pravijo, da ga bodo varovali sončni angeli – surikate.Legenda afriškega ljudstva San (Bušmani)Antropolog David Lewis-Williams je na podlagi legende afriškega ljudstva San (na Zahodu bolj znanega kot Bušmani) o njihovem vrhovnem bogu Cagnu in njegovem elandu napisal legendo o Cagnu, ki vključuje tudi surikate. Cagnova hči ježevka se je poročila s surikato po imenu Kwammanga. Imela sta sina munga, po imenu Ichneumon. Vrhovni bog Cagn pa je oboževal elanda in je zanj redno nabiral med. Ljudi je zanimalo, kaj neki Cagn počne s tem medom, zato so poslali Ichneumona, da malo povohuni za njim. Ko je Ichneumon videl, kaj se dogaja z medom, je to povedal svojim bratom surikatam, ki so elanda ubile. Cagn je nato vzel njegovo kri in iz nje ustvaril celo čredo elandov. Tako je dal vrhovni bog Cagn meso svojim ljudem, Sanom, za lov in za uživanje.

V literaturi in umetnosti

Popularni filmski liki

Ena najbolj znanih surikat na velikem platnu je zagotovo Timon iz Disneyjeve risanke Levji kralj (1994). V filmu Pijevo življenje (2012) otok surikat simbolizira obstajanje, pojavnost. Surikata Billy nastopa tudi v nemškem animiranem filmu Konferenz der Tiere (2010). Domišljijski film The meerkats (Surikate, 2008) opisuje življenje družine surikat, ki si išče svoje mesto pod soncem.

 

IME v tujih jezikih
Croatia flag
HR
merkat
Italia flag
IT
il suricato
Great Britain flag
GB
meerkat
Austria/Germany flag
A, DE
Das Erdmännchen/Surikate
Pregovori
"Tako nizko smo na prehranjevalni verigi, da smo dejansko pod zemljo!", citat Timon, Levji kralj.
"Skrbeti moramo drug za drugega. Naše preživetje je odvisno od tega." Timonova mama Ma, Levji kralj
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)