Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
April - september od 9:00 do 19:00

Surikata Suricata suricata

Surikata
Življenjsko okolje

Kopači podzemnih rovov

Surikate v naravi živijo v južni Afriki, kjer poseljujejo zelo sušna in odprta okolja. Živijo predvsem v savanah, puščavah in polpuščavah, njihova prisotnost je močno odvisna od tipa prsti, ki mora biti primerna za kopanje rovov. Surikate namreč prebivajo v obsežnem sistemu rovov z več vhodi. V rovih se zadržujejo ponoči in v veliki vročini tudi čez dan, vanje pa se tudi skrijejo pred plenilci.

Prehrana

Žužkojede zveri

Surikate so pretežno žužkojede živali. Poleg žuželk plenijo še pajkovce, stonoge, manjše kuščarje, kače in ptice, občasno se hranijo tudi z jajci in rastlinsko hrano.

Razmnoževanje

Družinsko krdelo

Surikate živijo v skupini oz. krdelu, ki ga vodi dominantni par alfa samice in alfa samca. Znotraj krdela opravlja vsak član različne naloge, medsebojne vezi pa utrjujejo s čiščenjem kožuhov drug drugemu in skupno skrbjo za mladiče.StražarjiNekaj surikat iz krdela lahko vedno opazimo v značilnem pokončnem položaju, običajno na višjih mestih, ko stražijo in oprezajo za morebitnimi plenilci. V primeru nevarnosti opozorijo preostale člane z glasnimi kriki, ki so različni za različne plenilce oz. nevarnosti. Ob opozorilu se člani krdela skrijejo v rove in zaščitijo mladiče.Če se srečata dve krdeli, poskušajo surikate pregnati drugo krdelo s posebnim "bojnim plesom". Navadno se nato manjše krdelo umakne, včasih pride tudi do dejanskega spopada med skupinama.Pari se samo glavni parNavadno sta alfa samec in samica edina v skupini, ki imata potomce, občasno pa se z alfa samcem parijo tudi druge samice. Mladi samci v času parjenja pogosto oblikujejo manjše skupine, se oddaljijo od domačega krdela ter se poskušajo pariti s samicami iz drugih krdel. Če so uspešni in se samice iz drugih krdel pridružijo njihovi skupini, nastane novo krdelo.Dojijo tudi samice, ki niso imele mladičevSamice so breje približno 70 dni in skotijo navadno po tri mladiče, ki so ob rojstvu slepi in gluhi ter ostanejo tri tedne skriti pod zemljo. Ko so v krdelu mladiči, proizvajajo mleko tudi samice, ki same niso kotile. Pri skrbi za mladiče poleg drugih samic včasih pomagajo tudi mladi samci.

Družina

Sorodnice mungov

Čeprav jih imajo ljudje zaradi majhnosti velikokrat za glodalce, so surikate v resnici zveri in so torej v bližjem sorodstvu z mačkami kot z mišmi. Uvrščamo jih v družino mungov (Herpestidae), ki jo sestavlja veliko število večinoma afriških vrst. V nekoliko širšem sorodstvu surikat najdemo že omenjene mačke ter cibetovke in hijene.

 

Zemljevid sveta - razširjenost
Klasifikacija
Kraljestvo

Živali (Animalia)

Deblo

Strunarji (Chordata)

Razred

Sesalci (Mammalia)

Red

Zveri (Carnivora)

Družina

Mungi (Herpestidae)

Rod

Suricata

Vrsta

Suricata suricata

Podvrsta
DEJAVNOST:
PODNEVI
Icon day
VELIKOST:
Icon size
SOCIALNA STRUKTURA:
trop
Icon social structure