Photo animal Photo animal
Photo mask

Zebra Equus burchellii chapmani

Zebra
Izvor imena

Divje kobile

Beseda zebra izhaja iz latinske besede “equifera”, kar pomeni “divja kobila”.

Predsodki in vraže

Če vidiš zebro ...

Zebrin črno-beli vzorec naj bi simboliziral dobro in zlo, sanje o zebri pa naj bi po afriški tradiciji napovedovale soočenje s težko obvladljivo situacijo. Po starih običajih moraš, če želiš najti vodo ali hrano, slediti zebri. Nekateri ljudje verjamejo, da je, če srečaš zebro, ki ima na sprednjih nogah več prog kot na zadnjih, to znak, da se bo rodil otrok, morda celo dvojčka. Če pa srečaš samotno zebro, naj bi to prineslo srečo.

V mitih in religiji

Kako je zebra dobila črte

Afriška ljudstva poznajo veliko legend o zebrah. Med najbolj znanimi je legenda o tem, kako so zebre dobila svoje črte.Pavijan in zebra naj bi se nekoč sprla za vodo. Pavijan je zebro v jezi porinil v ogenj in tako je dobila črte - ožganine od plamenov.Obstaja tudi legenda o tem, da so zebre izgubile rogove, ker jim jih je nekoč ukradla antilopa oriks.Afriško pleme Songye iz osrednje Afrike je zano po posebnih obraznih maskah, imenovanih kifwebe, ki so imele raznolik simbolen pomen. Med njimi so bile tudi zebram podobne maske. Pleme naj bi se pri izdelavi teh mask zgledovalo po danes izumrli kvagi.

V literaturi in umetnosti

Pravljice in filmi

Zebre nastopajo v številnih otroških pravljicah ter filmih. Med bolj znanimi pri nas je zagotovo pravljica Juri Muri v Afriki (1988), ki jo je napisal Tone Pavček.Animirana komedija Hitra zebra iz leta 2005 govori o zebri Črtku, ki si je želel dirkati na konjskih dirkah. Spomnimo se tudi zebre Martyja iz filma Madagaskar (2005), pa Khumba iz filma z istoimenskim naslovom (Khumba, 2013).

IME v tujih jezikih
Croatia flag
HR
zebra
Italia flag
IT
La zebra
Great Britain flag
GB
zebra
Austria/Germany flag
A, DE
Zebra
Pregovori
Ko zebro ustreliš v črno progo, umre tudi bela (proga). (južnoafriški pregovor) Pregovor je bil v Južnoafriški republiki pogosto v rabi v burnem obdobju ob koncu apartheida, z namenom da bi pomiril sprti strani in pozval ljudi k miru.
Zebra je belemu konju rekla, da je bela, črnemu konju pa je rekla, da je črna. (afriški)
Kamor koli gre zebra, vzame svoje proge s sabo. (masajski)
Človek ne more izbrisati svoje preteklosti; mar lahko zebra izbriše svoje proge?
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)