Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
April - september od 9:00 do 19:00

Dvogrba kamela Camelus bactrianus

Dvogrba kamela

Udomačene dvogrbe kamele

 

Pri naštevanju domačih živali verjetno marsikdo ne pomisli na kamelo, čeprav so dvogrbe kamele udomačene že vsaj 4000 let in je danes na svetu mnogo več udomačenih kamel kot divjinskih. Tudi dvogrbe kamele v našem živalskem vrtu so udomačene, divjinskih dvogrbih kamel je na svetu manj kot 1000 in so kritično ogrožene.

Znanstveniki so dolgo preučevali sorodstvene odnose med divjinskimi in domačimi dvogrbimi kamelami. Nekateri so menili, da so divjinske dvogrbe kamele neposredni predniki udomačenih, spet drugi da divjinskih prednikov domačih dvogrbih kamel ni več in gre le za podivjane populacije prej udomačenih kamel. Genetske raziskave nakazujejo, da gre za dve ločeni podvrsti ali celo vrsti, katerih zadnji skupni prednik je živel dolgo pred udomačitvijo domačih dvogrbih kamel.

Spoznaj in obišči

Božična zgodba

Dvogrbe kamele so glavne zvezde na glasbeno scenskem dogodku z naslovom Božična zgodba, ki jo konec leta večkrat uprizorimo. Prekrite z barvnimi pregrinjali spremljajo tri oskrbnike, ki so preoblečeni v kralje. Na koncu uprizoritve jih lahko spoznate in pobožate.Srečaj svojo NAJ žival- Dvogrbo kamelo
Sprehodite se po ogradi in spoznate naše dvogrbe kamele. Srečate se tudi z njihovim oskrbnikom in skupaj s kamelami odidete na jahališče, kjer poteka njihov trening.Dvogrbe kamele lahko pomagate oskrbeti na programu Oskrbnik za en dan
Spoznate kamele, lahko jih tudi pobožate in jih spremljate med posebnim treningom. 


Dvogrbe kamele obiščemo na Učnih urahVečurnih vodenjih in Dogodivščinah z živalmi.

Kako za njih skrbimo

Dnevna rutina in trening

Kamelam vsak dan očistimo ogrado in tako odstranimo iztrebke in ostanke hrane. V jasli jim dodamo sveže seno, ki ga imajo stalno na voljo in brikete za kamelide. V napajalniku imajo stalno na voljo svežo vodo. Kamele treniramo po metodi pozitivne spodbude. Rade sodelujejo in se sprehodijo po vrtu.

 

Naravovarstvo v ZOO

Domače kamele

V ZOO Ljubljana gojimo domače kamele, ki niso ogrožene, kot njihovi divjinski izvorni predstavniki. Po nekaterih ocenah jih samo v Aziji živi več kot 2 milijona.

 

Osebna zgodba iz ZOO

Salima, Hasan in Batu


Leta 2015 smo iz Nemčije pripeljali samico Salimo in njenega mladiča Hasana. 


Osebna izkaznica
Ime:
Salima
Rojstno ime:
Datum rojstva:
spomladi 2012
Prihod v ZOO Ljubljana:
21. 5. 2015 iz zasebnega živalskega parka v Nemčiji
Opis:

Samica Salima je temnejše krem barve in gracilnejša od ostalih dveh kamel. Dlaka grive je običajno temnejša od ostalega telesa.

Ime:
Hasan
Rojstno ime:
Datum rojstva:
april 2015
Prihod v ZOO Ljubljana:
21. 5. 2015 iz zasebnega živalskega parka v Nemčiji
Opis:

Samec Hasan ima najsvetlejšo dlako med tremi kamelami, je čokat in manjše rasti

Ime:
Batu
Rojstno ime:
Buty
Datum rojstva:
24.3.2019
Prihod v ZOO Ljubljana:
20.7.2020 iz ZOO Brno
Opis:
Salima hitro zazna razpoloženje oskrbnika.
Hasan ima rad ljubkovanje, božanje in objemanje.
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)