Photo animal Photo animal
Photo mask

Dvogrba kamela Camelus bactrianus

Dvogrba kamela
Življenjsko okolje
Puščavske kraljice

Divjinske dvogrbe kamele živijo na območju Kitajske in Mongolije, najbolj pogoste so v puščavi Gobi. Udomačene dvogrbe kamele najverjetneje izvirajo iz območja današnjega Afganistana ali Turkmenistana in jih v večjem številu najdemo predvsem na bližnjem vzhodu. Kamele so dobro prilagojene za življenje v izjemno sušnih, puščavskih okoljih in so sposobne prenesti velike temperaturne razlike (od -40 do +40° C).
 
Prehrana
Neizbirčne

Kamele so rastlinojede živali in ker živijo v okoljih z malo rastlinja, pri hrani niso izbirčne. Objedajo lahko tudi zelo bodičaste rastline, saj imajo v ustih posebne papile, ki ščitijo lica in ostale mehke dele ust pred mehanskimi poškodbami. Imajo tridelni želodec in delno prebavljeno hrano vračajo v usta za ponovno prežvekovanje. Kamele so znane tudi po tem da lahko več dni zdržijo brez vode. Izgubo nadomestijo, ko je voda spet na voljo in je lahko v desetih minutah popijejo tudi več kot 100 litrov. Divjinske kamele se lahko v sili odžejajo celo s slano vodo ali pozimi z uživanjem snega.
 
Razmnoževanje
Inducirana ovulacija

V naravi se dvogrbe kamele razmnožujejo pozimi ali zgodaj spomladi. V tem času postanejo samci agresivni drug do drugega in vsak skuša braniti svojo skupino samic pred tekmeci. Sproščanje jajčne celice pri samici sprožijo šele snovi v semenski tekočini samca, kar imenujemo inducirana ovulacija. Brejost traja trinajst mesecev, tako da se mladiči skotijo marca in aprila. Mladič lahko takoj po rojstvu samostojno stoji in v nekaj urah že hodi. Z materjo ostane tri do pet let.
 
Družina
Dromedarji

Najožji sorodniki divjinskih in udomačenih dvogrbih kamel so enogrbe kamele ali dromedarji (Camelus dromedarius). Divjinski predniki dromedarjev so po ocenah raziskovalcev izumrli pred 2000 do 5000 leti, tako da danes poznamo le udomačene. V sistematsko družino kamel (Camelidae) uvrščamo poleg teh vrst tudi južnoameriške lame, gvanake, alpake in vikunije.

Kamelja hoja

Od drugih sodoprstih kopitarjev se družina kamel med drugim loči po drugačni obliki nog in stopal. Namesto tipičnih parkljev stojijo kamele na posebnih roževinastih blazinicah dveh prstov. Tudi njihov način hoje je drugačen, saj hkrati premikajo obe nogi na isti strani telesa.
 
Zemljevid sveta - razširjenost
Klasifikacija
Kraljestvo

Živali (Animalia)

Deblo

Strunarji (Chordata)

Razred

Sesalci (Mammalia)

Red

Sodoprsti kopitarji (Artiodactyla)

Družina

Kamele (Camelidae)

Rod

Camelus

Vrsta

Dvogrba kamela (Camelus bactrianus)

Podvrsta
DEJAVNOST:
PODNEVI
Icon day
VELIKOST:
Icon size
SOCIALNA STRUKTURA:
čreda
Icon social structure