Photo animal Photo animal
Photo mask

Perzijski leopard Panthera pardus saxicolor

Perzijski leopard
Izvor imena
Lev skalnate barve

Beseda leopard izvira preko nemščine in latinščine iz grških besed ‘leon’ (lev) in ‘pardos’ (panter, pard), saj so včasih verjeli, da je leopard križanec med dvema vrstama. Beseda panter (‘panther’) se v grščini bere kot ‘vse-zver’, verjetno pa je orientalskega izvora. Latinsko ime podvrste perzijskega leoparda (Panthera pardus saxicolor) v prostem prevodu pomeni ‘skalnate barve’.
 
Predsodki in vraže
Leopardova koža

Na različne človeške kulture je leopard pustil vtis kot mogočen, spreten lovec. Pri plemenih, ki si okolje še danes delijo z leopardi, bojevniki in poglavarji pogosto nosijo njihovo krzno kot znak poguma in časti, vrači pa leopardovo kožo uporabljajo za preganjanje slabih znamenj.
V mitih in religiji
V Bibliji

Prežeča zver, ki ne menja svojih lis: Stara zaveza na šestih različnih mestih omenja panterja (leoparda). Prikazan je kot ena od nevarnosti za ljudi iz bibličnih časov; mogočna zver, ki preži na plen. Najdemo ga tudi v prispodobi: Ali more Etiopec spremeniti svojo polt, panter svoje maroge? Pa bi vi zmogli delati dobro, vi, ki ste se navadili hudega! (Jer 13:23)

Mitološko sorodstvo

V srednjem veku so verjeli, da leopardi nastanejo po parjenju levov z bajeslovnimi bitji pardi. Tako v starem Egiptu kot tudi v srednjeveških legendah se pojavljajo bajeslovna bitja z leopardjim telesom in kačjo glavo.

Afriška legenda

Kako je leopard dobil lise? Leopard je bil velik prijatelj z ognjem, a vedno je hodil on k ognju na klepet. Leopardova žena je pripomnila, da je ogenj slab prijatelj, ker nikoli ne pride on k njima, zato je leopard vedno znova vabil ogenj na obisk. Ta se je izgovarjal, da je zapečkar in se branil, a na koncu je le pristal. Leopard mu pusti sled listja do svoje koče, a ogenj se ni ustavil pred vrati, ampak je zajel celo kočo in leoparda sta se komaj rešila. Odnesla sta celo kožo, a poslej imata lise povsod, kjer se ju je ogenj dotaknil s svojimi gorkimi prsti.
 
V literaturi in umetnosti
Bagira

Leopardi nastopajo v nekaterih znanih knjižnih in filmskih uspešnicah. Kot pozitiven lik izstopa npr. Bagira iz Kiplingove Knjige o džungli, ki je črni panter, torej melanistična oblika leoparda s črnim kožuhom.
 
IME v tujih jezikih
Croatia flag
HR
leopard
Italia flag
IT
leopardo
Great Britain flag
GB
leopard
Austria/Germany flag
A, DE
Leopard
Pregovori
Leopard ne menja svojih lis! (v različnih kulturah)
Dež zmoči leopardovo kožo, a ne spere njegovih pik (Afriški)
Po smrti za leopardom ostane njegova koža, za možem pa njegov sloves (Kitajski)
Vsak hrib ima svojega leoparda (Afriški)
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)