Photo animal Photo animal
Photo mask

Črna čopičarka Callithrix penicillata

Črna čopičarka
Spoznaj in obišči
Tematska vodenja

Družino črnih čopičark vam predstavimo na posebnih tematskih vodenjih, kot je ob materinskem dnevu, z naslovom Najzabavnejše iz družinskega življenja živali. Spoznamo razširjeno družino, pa tudi živalski otroški vrtec, izvemo, kako se nojevka znebi konkurence, kateri novorojenček mora preplezati »Triglav«, ali pa kako nekateri mladiči prepoznajo svojo mamo.

Vodenja za šole in naključne obiskovalce

Črne čopičarke obiščemo tudi na Učnih urah, Naravoslovnih dnevih in Dogodivščinah z živalmi.
Kako za njih skrbimo
Treba jih je zaposliti

Črne čopičarke so izredno inteligentne, podobno kot šimpanzi, zato jih zaposlimo na različne načine. Hrano jim skrivamo v različnih predmetih, zato se morajo zanjo potruditi. Dodajamo jim plezala in igrače, s katerimi jim popestrimo dan.

Črne čopičarke so prehranski specialisti, zato je skrb zanje precej zahtevna. Nujna sestavina so drevesne smole, ki jih dodajamo v odprtine lesenih palčk, od koder jih grizejo in ližejo. Dodajamo kuhano korenje, pariko, gomoljno zelenjavo, por, krompir, koromač, stročji fižol, grah, cvetačo in brokoli ter žuželke kot so ščurki, mokarji in rjavkasti strički.
 
Naravovarstvo v ZOO
Uspešna vzreja v ZOO Ljubljana

V Evropskih živalskih vrtovih živi okoli 68 črnih čopičark v 21 živalskih vrtovih. Na leto se skoti zelo malo mladičev, povprečno le šest. V vzreji črnih čopičark je ZOO Ljubljana zelo uspešen, saj imamo vsako leto mladiče.  
 
Osebna zgodba iz ZOO
Dve družini

Črne čopičarke, male inteligentne marmozetke iz Južne Amerike, gojimo v ZOO Ljubljana že od leta 1999. Da se ne bi parile v sorodstvu, smo jih v letu 2013 nekaj oddali ter jih ločili v dve skupini. Našemu samcu smo pripeljali novo samico, dvema našima samicama pa novega samca iz ZOO Jihlava na Češkem. Upali smo, da si bodo všeč in bodo imele mladiče. Prvi par, ki se nahaja v ogradi poleg šimpanzov, je imel dva mladiča že v mesecu maju istega leta. Prav tako sta se nova mladiča skotila v skupini ob sajmirijih. Družina čopičark si skrb za mladiče deli. Samica jih doji, samec pa prenaša na svojem hrbtu. Tako lahko samica počiva in ima več časa za prehranjevanje, s tem pa tudi dovolj mleka, da prehrani mladiča.
 
Osebna izkaznica
Ime:
samica
Rojstno ime:
/
Datum rojstva:
1. 10. 2011
Prihod v ZOO Ljubljana:
10. 11. 2013
Opis:

Rodila se je v ZOO Jihlava, kjer je odraščala v številni družini in svojim staršem pomagala skrbeti za mlajše brate in sestre. Tako se je učila starševskega vedenja in je danes ljubeča mama.

Ime:
samec
Rojstno ime:
/
Datum rojstva:
6. 7. 2011
Prihod v ZOO Ljubljana:
Opis:

Skotil se je v ZOO Ljubljana. Ko je odrasel smo mu pripeljali mlado samico, s katero se zelo dobro razumeta.

 

Rade se ogledujejo v ogledalih.
Samec in samica sta zelo skrbna starša.
V skupini lahko živi do 30 črnih čopčark, ki so med seboj sorodne. Velikost skupine je odvisna od razpoložljive hrane in prostora.
OGLAS SPONZORJA/POKROVITELJA ŽIVALI
TUDI TI POSTANI POKROVITELJ
(link na trženje igrač, enrichmenta ipd)