Photo animal Photo animal
Photo mask

Črna čopičarka Callithrix penicillata

Črna čopičarka
Življenjsko okolje
Torpski gozd in življenje v velemestu

Črne čopičarke so razširjene v južni in osrednji Braziliji. Naseljujejo tudi glavno mesto Rio de Janeiro. Njihovo naravno okolje je sicer tropski deževni gozd, kjer bivajo visoko v krošnjah dreves. Življenjski prostor označujejo z oglašanjem, z medsebojnim preganjanjem ter svarilnim razkazovanjem, prav tako pa tudi z izločki dišavnih žlez na prsih in ob spolovilih.
Prehrana
Drevesni sokovi

Črne čopičarke so vsejede. Njihova hrana je 61 % rastlinskega in 39 % živalskega izvora. Prevladujejo drevesni sokovi. So edini prvaki, ki lahko sami navrtajo drevesno skorjo s spodnjimi, velikimi sekalci, ki so podobni dletu. Z njimi v drevesno lubje tešejo daljše kanale in odprtine, ki so ovalne in do 15 cm široke. V sušnih obdobjih črne čopičarke občasno jedo tudi sadje in žuželke, redkeje jajca in manjše vretenčarje.
 
Razmnoževanje
Monogamni pari

Samec in samica preživita skupaj vse življenje. V družini je lahko do 14 članov, to so različno stari mladiči, ki se rojevajo dvakrat letno. Samica lahko skoti do 4 mladiče, ki se osamosvojijo stari leto in pol. Pri vzreji najmlajših pomagajo samec in starejši mladiči, ki jih prenašajo na hrbtih. Samica novorojene mladiče samo doji in ker jih ne prenaša, prihrani pri energiji. Dva meseca stari lahko samostojno spremljajo skupino. Samec in starejši mladiči podajajo hrano samici in najmlajšim mladičem. Tako krepijo medsebojne vezi in si pridobijo izkušnje za lastno starševstvo. Vezi utrjujejo tudi z medsebojnim negovanjem kožuha.
Družina
Marmozetke

Črne čopičarke so ena od šestih vrst v rodu marmozetk (Callithrix). Med njihovimi najožjimi sorodnicami so tako med drugim: bele čopičarke (C. aurita), rumene marmozetke (C. flaviceps), Geoffroyeve čopičarke (C. geoffroyi) in navadne marmozetke (C. jacchus). S slednjima dvema vrstama se črne čopičarke v naravi celo križajo.

Skupaj s tamarinkami uvrščamo čopičarke in marmozetke v družino krempljičark (Callitrichidae). Krempljičarke so edini primati s pravimi kremplji, vse so manjše rasti in imajo dolge repe, ki niso oprijemalni. So ena od petih družin širokonosih opic ali opic novega sveta (Platyrrhini). Kot lahko sklepamo iz imen, živijo širokonose opice v Ameriki in imajo širok nosni pretin ter navzven obrnjene nosnice.
 
Zemljevid sveta - razširjenost
Klasifikacija
Kraljestvo

Živali (Animalia)

Deblo

Strunarji (Chordata)

Razred

Sesalci (Mammalia)

Red

Primati (Primates)

Družina

Krempljičarke (Callithricidae)

Rod

Marmozetke (Callithrix)

Vrsta

Črna čopičarka (Callithrix penicillata)

Podvrsta
DEJAVNOST:
PODNEVI
Icon day
VELIKOST:
Icon size
SOCIALNA STRUKTURA:
par z mladiči
Icon social structure