Photo animal Photo animal
Photo mask
Odprti smo:
April - september od 9:00 do 19:00

Žirafa Giraffa camelopardalis

Žirafa
Vloga v naravi

Pomembne za ekosistem

Veliki rastlinojedi, kot so žirafe, pomembno vplivajo na ekosistem in njegovo delovanje. S smukanjem drevesnih listov vplivajo na neto primarno produkcijo in vrstno strukturo v ekosistemu ter preprečujejo, da bi se savana zarasla z gozdom. So pomembni opraševalci, pa tudi raznašalci semen. Na svoji dlaki ali v iztrebkih lahko semena raznesejo tudi kilometre daleč. Žirafe vplivajo tudi na kroženje snovi, saj hranila v iztrebkih bogatijo tla in nudijo hrano različnim hroščem, pticam in drugim živalim. Imajo pomembno vlogo pri oblikovanju strukture tal, saj jih neprestano teptajo. S svojo aktivnostjo vplivajo na obstoj zdravih ekosistemov.

Vzroki ogroženosti

Dejavnost ljudi

Žirafe močno ogroža nezakonit lov. Razmeroma lahek plen divje lovce poplača z obilico mesa, širi pa se tudi prepričanje, da možgani in kostni mozeg teh nežnih orjakov zdravijo nekatere bolezni, npr. okužbo z virusom HIV. Cene mesa žirafe so zelo visoke, dosežejo do 120 dolarjev za kilogram.

Savano ponekod spreminjajo v kmetijska zemljišča, drugod se zarašča z gozdom. Območja, primerna za žirafe, tako niso več strnjena. Razdrobljenost primernega habitata vodi v zmanjšanje genetske raznolikost in s tem povezane težave kot so dedne bolezni.

Možnosti za preživetje žirafam zmanjšuje tudi tekmovanje z novo naseljenimi vrstami, predvsem domačo kamelo, saj jim le-te odžirajo del hrane in izčrpavajo vodne vire.

Kako lahko pomagaš?

Veš, kaj kupuješ?

Bi divji lovci še ubijali žirafe, če njihovih izdelkov in mesa nihče ne bi kupoval? Ko potuješ po svetu, pazi, kaj kupuješ in tako prispevaj k varstvu ogroženih vrst. Za ohranjanje žiraf se zavzemajo številne naravovarstvene organizacije. Obišči njihove spletne strani, preveri aktivnosti in podpri njihovo delovanje!Projekt: West african giraffe conservation

Giraffe conservation foundation.

World map
Naravovarstveni status:
vu
EX
EW
CR
EN
VU
NT
LC
Čeprav so bile napovedi za žirafe po ocenah iz leta 1998 dobre (takrat je v naravi živelo 140 000 osebkov), je njihova populacija v zadnjih letih upadla skoraj za polovico, na le 80 000 osebkov.