Photo animal Photo animal
Photo mask

Žirafa Giraffa camelopardalis

Žirafa
Življenjsko okolje
Afriške savane

Žirafe živijo predvsem v afriških savanah, včasih se zadržujejo tudi v bolj gosto zaraščenih območjih. Najraje poiščejo okolje, kjer raste veliko akacijevih dreves. Pijejo zelo poredko, zato se lahko precej oddaljijo od najbližje vode.
Prehrana
Ljubiteljice akacij

V naravi se žirafe najpogosteje hranijo z listi akacije, a jedo tudi drugo rastlinsko hrano. Samice so pri hrani bolj izbirčne od samcev, saj izbirajo predvsem rastline z visoko hranljivo vrednostjo. Da se lahko hrani z listi akacijevih dreves, žirafa potrebuje več kot le dolg vrat, saj so drevesa ne le visoka, ampak tudi zelo trnjeva. Trnje žirafa zdrobi z močnimi kočniki, ima pa tudi zelo gosto slino in gibčen jezik, ki je s 45 cm eden najdaljših v živalskem kraljestvu. Ko pijejo, morajo žirafe poklekniti na prednje noge ali se razkoračiti, da z glavo dosežejo vodo.
Razmnoževanje
Padec z dveh metrov

Žirafe so družabne živali, živijo v skupinah, ki so lahko zelo različne po sestavi in številčnosti. Samci zapustijo svoje matere pri približno 3 letih in včasih potujejo v skupini z drugimi samci ter iščejo godne samice. Parijo se vse leto, z vrhuncem paritve v deževni dobi.

Samica je breja 15 mesecev in skoti enega mladiča. Ker kotijo stoje, začne žirafji mladič življenje s padcem z 2 metrov, z glavo in sprednjimi nogami naprej, pri čemer se tudi pretrga popkovina.

Samice so skrbne in pogumne mame. S kopiti branijo mladiča pred plenilci, kot so levi, leopardi, hijene in hijenski psi. Vendar kljub temu v naravi v prvem letu pogine skoraj 60 % mladičev.

Žirafji otroški vrtec

Samice kotijo na posebnih prostorih, ki jih imenujemo telitveni prostori. Tam več samic oblikuje nekakšne "otroške vrtce". Tako skupaj varujejo mladiče pred plenilci in se izmenično nemoteno pasejo, zato imajo dovolj mleka za mladiče.

Rastejo vse življenje

Žirafe živijo do 25 let in prav toliko časa tudi rastejo. Prvi dve leti je rast zelo intenzivna, nato se upočasni. Takoj po rojstvu lahko zrastejo tudi do 7 centimetrov na mesec.
 
Družina
Skrivnostni sorodnik okapi

Žirafe so sodoprsti kopitarji, enako kot govedo in jelenjad. Edini danes živeči ožji sorodnik žiraf je okapi, v geološki preteklosti pa je na področju Evrazije živelo veliko različnih pripadnikov družine Giraffidae.
Rothschildske žirafe živijo v naravi v Keniji in Ugandi in imajo temnejši vzorec. Mrežaste žirafe živijo v Keniji, Etiopiji in Somaliji, njihov vzorec pa je značilno mrežast, z zelo tankimi svetlimi prostori med posameznimi lisami.
Zemljevid sveta - razširjenost
Klasifikacija
Kraljestvo

Živali (Animalia)

Deblo

Strunarji (Chordata)

Razred

Sesalci (Mammalia)

Red

Sodoprsti kopitarji (Artiodactyla)

Družina

Žirafe (Giraffidae)

Rod

Sodoprsti kopitarji (Artiodactyla)

Vrsta

Žirafa (Giraffa camelopardalis)

Podvrsta

Rothschildska žirafa in mrežasta žirafa (G.c. rothschildi in G.c. reticulata)

DEJAVNOST:
PODNEVI
Icon day
VELIKOST:
Icon size
SOCIALNA STRUKTURA:
čreda
Icon social structure