Photo animal
Photo mask
V ZOO Ljubljana testiranja na ptičjo gripo potrdila, da so vse ptice zdrave
09.02.2023

Sporočilo za javnost

V ZOO Ljubljana testiranja na ptičjo gripo potrdila, da so vse ptice zdrave!


V ZOO Ljubljana testiranja na ptičjo gripo potrdila, da so vse ptice zdrave


Spomnimo: V petek, 3. 2. 2023 je bil pri samici črnega laboda v ZOO Ljubljana potrjen sum na visoko patogeno Aviarno influenzo, tipa H5N1. Nemudoma so bili uvedeni biovarnostni ukrepi v skladu z navodili Glavnega in Območnega urada UVHVVR, kot tudi Državnega središča za nadzor bolezni. Za osebje v stiku s pticami so bili uvedeni biovarnostni ukrepi pri delu, za obiskovalce pa je do nadaljnjega preprečen dostop do ptic. Ob vhodu v ZOO je nameščena razkuževalna bariera, kjer si vsi obiskovalci ob prihodu in odhodu razkužijo svojo obutev. Za ptice je ključno sprejetje ukrepov za preprečevanje prenosa kontaminacije s prostoživečih ptic, zlasti omejevanje dostopa do vodnih površin. Ptice so bile skladno s priporočili ločene po določenih skupinah glede na tveganja oziroma dovzetnost za okužbo, večina tudi umaknjena v notranje prostore. Zanje do nadaljnjega velja poostreno opazovanje, skrb in nega.


Za vse ptice je bilo odrejeno testiranje po planu UVHVVR. Izredno nizke temperature sicer niso bile najboljša popotnica za neodložljiv lov ptic, vendar so vse ptice trenutno na varnem in se počutijo dobro. Znani so tudi že rezultati celotnega testiranja in kot kaže, so zaenkrat vse ptice zdrave.


Aviarna influenca, znana tudi kot ptičja gripa, je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene predvsem ptiče. Bolezen se med njimi prenaša kapljično, z medsebojnimi stiki, preko njihovih izločkov in preko okužene krme. Prenos je možen tudi z obutvijo in opremo, ki je bila v stiku z okuženim materialom. Zato je v prvi vrsti pomembno preprečevanju širjenja okužb na druge, zlasti dovzetnejše vrste ptic (vodne ptice, ptice na farmah, kolonijske ptice). Načeloma bolezen ni zelo nalezljiva na druge vrste živali ob ne-tesnih stikih in je prenos  nanje in na ljudi zelo redek in redko nevaren, čeprav mogoč. Prav zato pri tej bolezni velja tudi najvišja mera previdnosti za ljudi, tako za oskrbnike, veterinarje, kot tudi vse druge obiskovalce in zaposlene v ZOO Ljubljana.


Ključno za vse v času pojava ptičje gripe je, da se poginulih ali bolnih ptic ne dotikajo, vzdržujejo primerno razdaljo in v primeru poginule ptice na območju  ZOO Ljubljana takoj obvestijo osebje, v naravi pa pristojne službe. Ptic še posebej ne prevažamo k veterinarju v svojih vozilih.


Za obiskovalce ZOO Ljubljana do preklica velja:

- da si morajo ob vhodu in izhodu razkužiti obutev v razkuževalni barieri,

- do ograd, kjer so ptice, trenutno ni dostopa, 

ohranjati je potrebno primerno razdaljo tudi pri prostoživečih pticah in skrbeti za osnovno higieno (umivanje in razkuževanje rok). 


V ZOO Ljubljana prosimo vse obiskovalce, da se napotkov držijo in s tem pripomorejo, da skupaj omejimo ta virus na najmanjši možen obseg in zaščitimo živali ter preprečimo prenos med pticami.


Hvala vsem za pomoč, sodelovanje in razumevanje. V primeru sprememb vas bomo obveščali.


Za izjave so na voljo:

Pavel Kvapil: M: 031 741 553 , pavel.kvapil@gmail.com

Marjan Kastelic: M: 041 653 138, marjan.kastelic@zoo.si


Priloga: Fotografije črnega laboda (avtorica Petra Hrovatin, arhiv ZOO Ljubljana)  ter izvedbe testiranja na ptičjo gripo v ZOO Ljubljana (avtor Pavel Kvapil).