Photo animal
Photo mask
Prometni ZOO
28.08.2021

V Živalskem vrtu Ljubljana smo v soboto, 28.8.2021 v sodelovanju z zavarovalnico Vita tradicionalno organizirali posebno zabavo na zadnjo počitniško soboto.

Prometni ZOO

V Živalskem vrtu Ljubljana smo danes v sodelovanju z zavarovalnico Vita tradicionalno organizirali posebno zabavo na zadnjo počitniško soboto. Kljub nekoliko deževnemu dopoldnevu so mnogi prišli že zjutraj in se veselili številnih programov, dejavnosti, iger in darilc, posladkali smo se tudi s palačinkami. Obiskovalci so se ogreli s skakanjem v vrečah, se preizkusili v hoji s hoduljami, na trampolinih in drugih igralih, ki so bila, tako kot vsa ponudba danes, za vse obiskovalce brezplačni.

Tokrat smo obiskovalcem prvič ponudili nov program, poimenovan Prometni ZOO, s katerim se na svoj način pridružujemo preventivnim dejavnostim udeležencev v prometu, zlasti varnosti otrok in tudi živali. Živali so odlični ambasadorji varnosti, saj je narava prava zakladnica izumov in prilagoditev, ki živalim omogočajo zaščito pred plenilci v naravnem okolju, mi pa smo številne prenesli v vsakodnevno življenje in v promet. Današnje zvezde so bili močeradi, sibirski tigri, zebre, antilope, dvogrbe kamele, želve in pasavci.
 
Žive barve in vzorce živali kot so tudi drevesne žabe in mlečne kače, ki jih lahko opazujete v našem vivariju, posnemamo pri prometnih in opozorilnih znakih in semaforjih ter vzorec zebre na prehodih za pešce. Za svetleče in odbojne pripomočke smo dobili navdih pri mačjih očeh, za utripajoče pri kresnicah. Tudi živali se gibljejo po posebnih poteh, ki jih imenujemo stečine, mi pa po stezah, pločnikih in cestah. V prometu je zelo pomembna zaščita, kjer so nam navdih želve, po katerih se imenuje tudi hrbteničnik ali želva, s katerim se zaščitijo kolesarji, motoristi ter drugi udeleženci v prometu in pri športnih dejavnostih. Žuljevine dvogrbe kamele so dale navdih za ščitnike kolen, komolcev in dlani pri kotalkanju in rolanju. V kroglo zvit pasavec, zaščiten s trdimi roženimi ploščami spominja na čelado, ki dobro ščiti naše glave pred poškodbami.  
 
Pasavec je sicer že uveljavljen ambasador pripenjanja z varnostnim pasom. Črno beli vzorci zebre so eni najbolj prepoznavnih v prometu in prav v naslednjih dneh bodo stekle prve preventivne akcije, ki bodo zlasti prvošolce in najmlajše varno pospremile in pripravile na prve samostojne poti v šolo in domov. Eno od takšnih akcij smo v sodelovanju s Policijsko postajo Vič izvedli tudi danes pred ZOO Ljubljana. Pri izvedbi strokovnih programov so se nam tokrat pridružili v AMZS, kjer so predstavili posebej zanimivi slovenski inovaciji – pozorne nogavičke in pametne kresničke, na spretnostnem poligonu pa so se lahko preizkusili tudi s »pijanimi očali«. Kopija-nova je predstavila kolekcijo zvezkov za šolo, na katerih so predstavljene naše ZOO živali. Podjetje Lidl nas je pogostilo s slastnim sladoledom in nas zbližal s priljubljenimi risanimi junaki na štirih nogah – Tačke na patrulji.
 
S Hišo eksperimentov smo se gibali in izdelovali zabavne gibajoče predmete, v bralnici smo spoznali Martinčka Pobalinčka, ki se je nehote odpravil na dolgo pot ter si izdelali prav posebno kresničko, ki se bo svetila na poti v šolo in iz nje. Izdelovali smo tudi želvje oklepe, risali na majice ter si izbrali prav poseben tattoo.
 
Tako so šolarji osvežili znanje prometnih pravil, najmlajši pa pridobili nova znanja za prve poti v šolo.

Fotografije v visoki resoluciji lahko prenesete s te povezave: 

https://we.tl/t-5v6Anb7XgH