Photo animal
Photo mask
Naravovarstveni dan Zavarovalnice Vita
30.08.2022

V Živalskem vrtu Ljubljana je na zadnjo počitniško soboto potekala tradicionalna zabava zavarovalnice Vita, ki je bila tokrat posvečena varstvu narave. 

Naravovarstveni dan Zavarovalnice Vita

V Živalskem vrtu Ljubljana je na zadnjo počitniško soboto potekala tradicionalna zabava zavarovalnice Vita, ki je bila tokrat posvečena varstvu narave. Na bioloških delavnicah so lahko obiskovalci spoznali naravovarstvene projekte in slovenske naravovarstvenike, ki jih podpira ZOO Ljubljana in s katerimi si doma in po svetu prizadevajo za ohranitev živali ter njihovih habitatov. Najmlajši so se lahko skoraj na vsakem koraku učili osnov varovanja okolja na domačem pragu, pri tem pa je bilo poskrbljeno tudi za zabavo, sladkanje in ustvarjanje.
 

Vrhunec dneva je bil zagotovo obisk avtorjev knjige Zadnji dve, ki sta obiskovalcem iz prve roke predstavila pravo naravovarstveno kriminalko o rešitvi zadnjih dveh severnih belih nosoroginj, ki ima lahko z izjemnim napredkom znanosti in z našo pomočjo tudi srečen konec. Njuno delo je za naravovarstveni projekt leta 2022 izbral tudi ZOO Ljubljana, ki s tem začenja in ustanavlja poseben sklad »Naravovarstveni evro«, s katerim bodo zbirali dodatna sredstva za podporo projektom ohranjanja živali v naravi doma in po svetu.

 

Za »piko na i« je obiskovalce razveselil najnovejši zvedavi ZOO mladiček Pako, ki ga je čreda alpak na dan dogodka prvič pokazala javnosti.

 

 

Vitina zadnja počitniška sobota v ZOO Ljubljana je tradicionalno zabavna in sladka – za vse!

Zavarovalnica Vita, ki je najzvestejši in največji podpornik ZOO Ljubljana, je tudi tokrat poskrbela za veselje obiskovalcev, zlasti najmlajših, z brezplačno pogostitvijo s sladoledom, palačinkami, z brezplačno igro na vseh igralih ter številnimi ustvarjalnimi delavnicami.
V ZOO Ljubljana pa so pripravili presenečenja tudi za živali. Gibona sta se osvežila z visečim sladoledom, žirafi sta se posladkali s slastno lubenico, tiger je raziskoval skrivnostno škatlo, risi so prišli na plano za priboljške, variji pa so se gugali na svojih novih igračah. S tovrstnimi popestritvami se polepša dneve tudi živalim, obiskovalcem pa omogoči, da jih vidijo v novih in zanimivih situacijah.
 

 

Sklad »Naravovarstveni evro«

Letos so v živalskem vrtu v okviru Vitinega dneva izpostavili svojo naravovarstveno vlogo in obiskovalcem predstavili ogrožene živalske vrste, ki bivajo v ZOO Ljubljana, njihove prilagoditve na naravno okolje ter razloge za njihovo ogroženost. Svoje projekte in delovanje na področju ohranjanja narave so jim približali tudi naravovarstveniki iz Dopsa, InterMuca in LIFE Lynxa. Vsak obiskovalec je prvi korak v smeri naravovarstva naredil že z nakupom vstopnice, saj ZOO Ljubljana od tega dne dalje od vsake vstopnice nameni dodatnih 10 centov v svoj novi sklad »Naravovarstveni evro« v podporo skrbno izbranim naravovarstvenim projektom za ohranitev ogroženih živalski vrst. S tem je ZOO Ljubljana sprejel še eno zavezo in korak naprej v izpolnjevanju svojega poslanstva, seveda s pomočjo obiskovalcev.
 

Kako rešiti orjake – nosoroge?

Maja Prijatelj Videmšek in Boštjan Videmšek sta predstavila svojo novo knjigo Zadnji dve: Najin in Fatu – Reševanje vrste na robu izumrtja in spregovorila o najnovejših dosežkih znanosti, zaradi katerih še tli upanje za rešitev severnih belih nosorogov. Zadnji samec je namreč poginil leta 2018 in še nedavno bi rekli, da je vrsta s tem tudi teoretično izumrla. Čeprav knjiga predstavlja zgodbo zadnjih dveh nosoroginj, izumiranja vrste, je to v resnici zgodba (pre)mnogih živalskih vrst, ki jim zaradi posledic človeških dejanj grozi izumrtje.
 

Vitin dan naravovarstva v ZOO Ljubljana je številne obiskovalce na zanimiv in zabaven način opolnomočil, da bodo pripomogli k ohranjanju narave in ogroženih živalskih vrst ter tudi z drobnimi spremembami vsakodnevnih ravnanj pomagali ustvarjati lepšo prihodnost za vse.


Fotografije z dogodka: https://we.tl/t-Nm35iaMOVr