Photo animal
Photo mask
Gibonka Liling praznuje 30. rojstni dan ob svetovnem dnevu gibonov
17.10.2017

Pridružite se nam na praznovanju s spoznavanjem Zakulisja-Obdarovanjem-Obogatitvijo okolja naših živali! Udeležite se najbolj »divjih« rojstnodnevnih zabav v mestu. Preživite čas v družbi ambasadorjev živalskih vrst in jih spoznajte od blizu, naučite se, kaj je pomembno za njihovo dobrobit, obdarujte in opazujte jih pri izzivu odpiranja in raziskovanja daril ter uživanju v priboljških. V soboto, 21. 10. 2017, praznujemo življenje z gibonko Liling ter svetovni dan vseh gibonov!

 

Pokrovitelj praznovanj rojstnih dni živali je NLB Vita, zelo življenjska zavarovalnica, ki vsakemu slavljencu podari darilo.

Gibonka Liling praznuje 30. rojstni dan ob svetovnem dnevu gibonov

Gibonka Liling praznuje 30. rojstni dan ob svetovnem dnevu gibonov!

 

I. Kdo je Liling? 

 

Liling je sprva bivala v Živalskem vrtu Osijek. Po vsej verjetnosti se je rodila v Vietnamu, ocenjujemo, da je stara 30 let. Ko se je začela vojna v nekdanji Jugoslaviji tudi na Hrvaškem, smo iz živalskega vrta Osijek sprejeli kar nekaj živali, med njimi je kot vojna begunka prišla k nam tudi mala Liling. Od leta 1998 sobiva s samcem Lipingom. Skupaj sta imela 7 mladičev.

 

Liling je dominantna v družini, ki jo obvladuje s ''strogim'' pogledom. Je tudi skrbna in ljubeča mama. Samec Liping je zelo zaščitniški in samico z mladičem ''brani'' celo pred oskrbniki. 

 

Giboni dobijo za zajtrk posebne brikete, pripravljene prav zanje. Drugi obrok vsebuje listnato zelenjavo kot je radič, kitajsko zelje, špinačo, blitvo, vrtno krešo, cikorijo, peteršilj … ter gomoljno zelenjavo kot je korenje, pastinak, kuhan krompir, repa, koleraba…, dodamo tudi kuhan riž, kašo, jajca ter semena in oreščke. Tretji obrok pa je sestavljen iz stročjega fižola, brokolija, cvetače, stebelne zelene, kumar, pora in čebule. Giboni imajo zelo radi kuhan riž in krompir ter hrano, ki je ne smejo jesti – to je sadje. Iz napisanega jedilnika je najbrž jasno, iz česa bomo zanje sestavili torto presenečenja!

 

Termin:
Sobota, 21. oktober 2017, od 10.00 – 13.00 ter od 14.00 do 17.00 ure

 


Program:

 

od 10.00 do 13.00 ter od 14.00 do 17.00 ure

 

1. Biološke delavnice                

  • Giboni – drevesni akrobati
  • Osebna zgodba gibonov v ZOO Ljubljana in kako zanje skrbimo
  • Giboni so zelo ogroženi ter kako lahko pomagamo pri njihovi ohranitvi

 

2. Ustvarjalne delavnice           

  • Gibon na ščipalki
  • Izdelava darila za gibone (obroč presenečenja)
  • Izdelava ležišča za gibone (od 10.00 do 13.00 ure)

 

3. Lepotilnica                             

  • Poslikava obrazov            

 

4. Obdaritev gibonov

  • Zelenjavna torta                 ob 10.00 uri
  • Obroč presenečenja          ob 15.00 uri

 

 

 

II. Zlatolični gibon (Hylobates gabriellae gabriellae)

 

V IUCN rdečem seznamu je zlatolični gibon uvrščen med prizadete vrste. Ogroža ga izguba naravnega okolja ter ciljni lov za preprodajo živali za hišne ljubljence ali za izdelke tradicionalne azijske medicine oziroma kot meso goščave, kar prinaša divjim lovcem denar za preživetje, prekupčevalcem pa velike zaslužke. Zlatoličnega gibona v naravi opazujejo v območju Nam Cat Tien. To območje je najpomembnejši in najbolj ohranjeni del tropskega deževnega gozda jugovzhodne Azije v Vietnamu.

 

Evropski vzrejni program v okviru Evropske zveze živalskih vrtov in akvarijev, katere član je tudi ZOO Ljubljana, podpira ohranitveni program v nacionalnem parku Coc Phuong. V tem parku deluje center za raziskave primatov. Po nekaterih ocenah v tem parku živi samo še okoli 100 parov te vrste gibonov.

 

Zlatolične gibone gojijo v 31 ZOO-jih in sicer 61 samcev, 45 samic in 25 osebkov neznanega spola. Letno se skoti okoli 10 mladičev. V našem zoo-ju smo zelo uspešni pri njihovi gojitvi, saj se vrsta pri nas odlično razmnožuje. Imamo par, ki je star okoli 30 let. Oba starša izvirata iz narave in sta zato genetsko zelo pomembna za vzrejo mladičev s potencialom za naravovarstvene namene. Njun prvi mladič se je rodil maja 2000, drugi septembra 2002, tretji aprila 2004, četrti novembra 2006, peti februarja 2009, šesti aprila 2011 in zadnji marca 2013. Mladiče imata lahko celo do 36. leta. Ko so njuni mladiči odrasli, smo jim poiskali nova domovanja v drugih živalskih vrtovih, kjer so del vzrejnega programa in prispevajo k ohranitvi te ogrožene vrste. Obiščete jih lahko v Edinburgu, Johannesburgu, Malagi in La Fontaine.

 

III. Grožnja vietnamskim gibonom

 

Giboni so zelo ogroženi, nekaterim vrstam grozi izumrtje. V vietnamski divjini živi le še 5.500 gibonov. Najbolj jih ogroža izguba in degradacija njihovega naravnega okolja zaradi nezakonite sečnje dreves in s tem spreminjanje okolja za namene agrikulture in cestnih povezav. Ogroža jih tudi nezakonit lov zaradi mesa, trgovine s hišnimi ljubljenčki in uporabe njihovih delov v tradicionalni azijski medicini.

 

Projekt za ohranitev severnih zlatoličnh gibonov (Nomascus annamensis)

V Vietnamu je ostalo le še okoli 800 severnih zlatoličnih gibonov. Vrsta je nedavno odkrita in nepoznana, zato je nujno dodatno raziskovalno delo v naravnem okolju. Projekt ohranitve severnih zlatoličnih gibonov se izvaja v narodnem parku Kon Ka Kinh, 42.000 hektarov velikem gozdnem rezervatu v osrednjem Vietnamu, kjer živi največja znana populacija te vrste.

 

Kako so giboni zavarovani?

V narodnem parku Kon Ka Kinh je vzpostavljen dolgoročen program opazovanja in spremljanja severnih zlatoličnih gibonov z namenom ugotoviti njihovo številčnost. Usposablja in opremlja se gozdne čuvaje. Z okoljevarstvenim izobraževalnim programom skušajo lokalne prebivalce prepričati v pomen gibonov v naravnem okolju ter nujnost njihovega ohranjanja. Pri tem sodelujejo z lokalnimi šolami in mediji. Znanje o gibonih se po svetu širi z znanstvenimi publikacijami ter informativno-izobraževalnim filmom.

 

Močno partnerstvo

Naravovarstveni projekt za severne zlatolične gibone, začet v letu 2016, je rezultat sodelovanja med Fundacijo za ohranjanje vrst (Stiftung Artenschutz) in Frankfurtsko zoološko zvezo (FZS) in je umeščen v program »Ohranjanje gozda v centralnem vietnamskem višavju«, ki poteka od leta 2010. Njegov cilj je zaščita življenjskega okolja bogatega z živalskimi in rastlinskimi vrstami.

Frankfurtska zoološka zveza (FZS) je neprofitna naravovarstvena organizacija s sedežem v Frankfurtu. Deluje po vsem svetu in se vztrajno zavzema za ohranjanje biotske raznovrstnosti in ohranjanje prave divjine (www.fzs.org).

Fundacija za ohranjanje vrst (Stiftung Artenschutz ali “Species Conservation Foundation”) je skupna iniciativa mnogih evropskih živalskih vrtov in naravovarstvenih organizacij. Cilj fundacije je obvarovanje visoko ogroženih živalskih vrst in njihovega naravnega okolja po vsem svetu (www.stiftung-artenschutz.de).

Naravovarstveni projekt ohranitve severnega zlatoličnega gibona deluje tudi zahvaljujoč veliki podpori analitika evropskih živalskih vrtov, Anthonyja Sheridana.

Živalski vrt Ljubljana vsako leto prispeva sredstva za ta ohranitveni program. Ne sme nam biti vseeno, zato prispevajte tudi vi!