Photo animal
Photo mask
Svetovni dan čebel 2023
05.05.2023

V soboto, 20. maja, na dan rojstva pionirja sodobnega čebelarstva Antona Janše, obeležujemo svetovni dan čebel. Razglasitev praznika je v okviru OZN predlagala prav Slovenija. 

20. in 21. maja 2023 pridite na biološke in ustvarjalne delavnice s strokovnjakom in velikim poznavalcem čebel, Ivanom Esenkom. Več spodaj!

Svetovni dan čebel 2023

Na svetu živi kar 20.000 različnih vrst čebel!

Ob besedi čebela večinoma pomislimo na medonosno kranjsko čebelo. Vendar pa je svetovni dan namenjen vsem čebelam, tudi tistim, malo manj znanim, kot so čmrlji in čebele samotarke. Na svetu živi okoli 20.000 različnih vrst čebel, od tega skoraj 2.000 v Evropi. V Sloveniji je bilo do sedaj zabeleženih 564 različnih vrst čebel. Med seboj se razlikujejo po načinu življenja in velikosti, saj najmanjša meri zgolj 3 mm, največja pa 25 mm. Prav vsem skupinam čebel je skupna skrb za zarod. Naravno domovanje čebel je gozd, zato ni presenetljivo, da so čebele poglavitni opraševalci v gozdnem habitatu. Prav tako pa oprašijo vsaj polovico kulturnih rastlin, saj ena sama samotarska čebela opravi delo kar stotih medonosnih čebel. 


Čebelam se v zadnjem času ne godi najbolje!

Zaradi sprememb v okolju lahko v prihodnje pričakujemo pomankanje opraševalcev in posledično tudi manjši pridelek v kmetijstvu, saj medonosne čebele ne morejo nadomestiti ostalih opraševalcev. Poleg okolijskih sprememb imajo pomembno vlogo pri zmanjševanju števila čebel tudi intenzivno kmetijstvo, uporaba različnih pesticidov in nenazadnje pomanjkanje primernih gnezdilnih mest za samotarske čebele in čmrlje. Čeprav se v zadnjem času čebelam ne godi najbolje, lahko še vedno trdimo, da je pokritost s čebelami v Sloveniji dobra. V nekaterih drugih evropskih državah čebel tako močno primanjkuje, da poljedelci čebelarjem plačujejo opraševanje pridelkov. 

 
Hotel za samotarske čebele

V Živalskem vrtu Ljubljana smo v letu 2020 postavili največji hotel za samotarske čebele, ki je spomladi že poln življenja. Vključili smo ga v učno pot, ki vodi obiskovalce po živalskem vrtu in jih poučuje o divjinskih živalih, ki živijo v bližini naših bivališč. Manjša domovanja zanje so nameščena tudi ob vhodu v živalski vrt, pri morskih levih, pri medvedih, nasproti azijskega slona in pri žirafah, v bližini losov pa si lahko ogledate tudi Hotel za divjinske živali, v katerem zavetje najdejo ptice, netopirji, nekateri glodalci in številne žuželke. Vedoželjni si ob hotelu lahko ogledate poučno informativno tablo o samotarskih čebelah v Sloveniji ter drugih živalih, ki sobivajo z nami.

          Hotel za samotarske čebele.


Čebelam lahko enostavno pomagamo s sajenjem medonosnih rastlin, kot so začimbne rastline in zelišča (različne mete, drobnjak) ali pa okrasno cvetje (sončnice), ki obogatijo naš vrt. Tisti, malo bolj spretni, pa lahko pripravijo tudi gnezdilnice za samotarske čebele.
 

Program V ZOO Ljubljana

KDAJ: 20. in 21. maj 2023 od 10. do 13. ure ter od 14. do 17. ure

KAJ: Biološke in ustvarjalne delavnice s strokovnjakom in velikim poznavalcem čebel, Ivanom Esenkom:

- pomen čebel,
- predstavitev priprave gnezdilnice za samotarske čebele,
- kako pravilno pripravimo gnezdilnico za samotarske čebele,
- ustvarjalne delavnice za najmlajše.

Lepo vabljeni!