Photo animal
Photo mask
Postani naravovarstvenik ob svetovnem dnevu živali
29.09.2023

Vsako leto 4. oktobra praznujemo svetovni dan živali, ki je namenjen izboljšanju statusa živali in standardov dobrega počutja živali po vsem svetu. 

Postani naravovarstvenik ob svetovnem dnevu živali

Dan zajema tako divjinske živali kot hišne ljubljence in rejne živali. Prvi svetovni dan je bil organiziran meseca marca leta 1925 v Nemčiji. Leta 2003 je bila vzpostavljena spletna stran o svetovnem dnevu živali, ki danes poteka v začetku oktobra, z namenom, da bi dogodek dosegel veliko več ljudi po vsem svetu. Tem prizadevanjem se pridružuje tudi ZOO Ljubljana.


Postani naravovarstvenik v ZOO Ljubljana

Povezava

Biološko, ekološko in naravovarstveno obarvane dogodivščine smo pripravili pri najvišjem opraševalcu v naravi, ki je žirafa. V 90. letih jih je živelo še 140.000 tisoč, danes pa jih je zaradi vplivov človeka le še okoli 80.000. Spoznali bomo tudi skrivnostno mačko sibirskega tigra, ki je v bil začetku 20. stoletja na robu izumrtja. Rastlinojedo zver mačjo pando bomo iskali visoko v drevesni krošnji. Nedavno so strokovnjaki odkrili, da obstajata celo dve vrsti in ne ena sama. Preverili bomo ali veliki zaspanec lev res ves dan spi ter izvedeli da okoli 500 levovo živi v Indiji. Ustavili se bomo tudi pri najtežjem sesalcu slonu, ki ga človek ogroža z izrabljanjem njihovega življenjskega prostora in nezakonito trgovino z okli. Ob tem se bomo preizkušali v znanju, kaj lahko spremenimo v vsakodnevnem ravnanju pri porabi vode, energije, ločevanju odpadkov in ponovni uporabi.

Za vas smo pripravili naslednje dogodivščine, ki bodo potekale:

Sobota, 30. september in nedelja 1. oktober od 10. do 13. ter od 14. do 17. ure

Naravovarstvene dogodivščine     

Najvišji opraševalec (žirafa)               
Skrivnostna mačka (tiger)                     
Rastlinojeda zver (mačji panda)             
Veliki zaspanec (lev)                             
Najtežji sesalec (azijski slon)     

Ekološka dogodivščina Skrb za Zemljo

Varčuj z vodo

Ločuj odpadke

Prihrani energijo

Zmanjšaj uporabo stvari

Ustvari vrtiček


Sreda, 4. oktober od 16. do 18. ure


Naravovarstvena dogodivščina

Spretni plezalec (navadni vari)            

Ekološka dogodivščina Skrb za Zemljo

Ponovno uporabi


Lepo vabljeni!