Photo animal
Photo mask
Gregorjevo v živalskem vrtu Ljubljana 2023
27.02.2023

Vabimo vas na reševanje zabavnega kviza o dvorjenju ptic.


Gregorjevo v živalskem vrtu Ljubljana 2023

Sveti Gregor – znanilec pomladi

Ime, je dan »ko se ptički ženijo«, dobil po svetniku Gregorju – prinašalcu luči. Njegovo ime bomo na prenovljenem koledarju svetnikov sicer našli 3. septembra, toda kljub temu se tega »znanilca pomladi« spominjamo vsako leto 12.marca. Na ta dan se namreč po starih običajih začenja pomlad. Sonce začne segrevati hladna tla in narava se prebuja. Ptice začenjajo svoj svadbeni ples, po parkih in gozdovih se sliši njihovo glasno petje.

»Živi Gregorčki« - naredimo majhno stvar z veliko ljubezni

V domačih stanovanjih in hišah, ljudem ne bo več potrebno že zgodaj popoldne osvetljevati prostorov, saj se noč začne umikati dnevu. Na Gregorjevo se tako simbolično poslovimo od dolgih noči s spuščanjem prižganih svečk v lesenih ali kartonastih hišicah »Gregorčkih«. V živalskem vrtu Ljubljana običajno tradicijo »Gregorčkov« obeležujemo na malo drugačen način, z izdelovanjem gnezdilnic, opazovanjem ptic na krmilnicah in učenjem o njihovih različnih zvokih in klicih. Letos bomo morali te dejavnosti preventivno preskočiti zaradi pojava aviarne influence v Sloveniji, kljub temu, da k sreči aktivnih primerov v ZOO Ljubljana nimamo, a varnost vas in naših živali je vedno na prvem mestu.

V mestih je vse manj gnezdišč, za ptice duplarice, z gnezdilnicami jim omogočimo nadaljevanje zaroda. Naj nas Gregorjevo spomni na to, kako lepo je če delamo majhne stvari z veliko ljubezni! 


Lepo vabljeni!