Photo animal
Photo mask
Veterinarski podvig
21.05.2021

ZOO Ljubljana svojim živalim nudi vrhunsko veterinarsko oskrbo, pri čemer sodeluje z različnimi strokovnjaki, specialisti. Pri azijskem levu Maksimusu smo se ob nenadnem pojavu nevroloških težav odločili za izvedbo magnetne resonance glave – nedvomno prve tovrstne preiskave pri levu v Sloveniji.

Veterinarski podvig


Za sodelovanje smo zaprosili Bolnico za živali Postojna, ki razpolaga s tovrstno opremo in strokovnjaki, ki so se prošnji prijazno odzvali. 

Oskrbniki ZOO Ljubljana so leva predhodno natrenirali za prostovoljni vstop v transportni boks, s katerim je bil na varen način v kombiju prepeljan v Postojno. Tam je prejel injekcijsko anestezijo, ekipa ZOO Ljubljana pa je s kolegi iz Bolnice za živali Postojna pripravila natančen plan in razdelitev nalog. Leva smo namestili na MRI napravo, povezali z anestezijskim dihalnim sistemom in sistemom intravenske infuzije ter vzpostavili monitoring življenjskih funkcij. Anestezija je potekala brez zapletov, Maksimusove življenjske funkcije pa so bile ves čas stabilne.

 Z vrhunsko občutljivo diagnostiko MRI smo ugotovili, da ima naš lev zdrave možgane, kar je dobra novica. Po končani preiskavi smo ga odnesli nazaj v transporter, kjer je dobil sredstvo za zbujanje, nato pa smo ga odpeljali nazaj v ZOO Ljubljana. Po počitku se je ponovno pridružil svoji samici Čaji. Nevrološke težave se za zdaj niso ponovile in Maksi se dobro počuti, seveda pa ga bo naša veterinarska ekipa še naprej pozorno spremljala.