Photo animal
Photo mask
Svetovni dan slonov 2021
11.08.2021

12. avgusta obeležujemo svetovni dan slonov. Za ohranitev in zaščito slonov si prizadevajo številne organizacije po vsem svetu. Tudi v ZOO Ljubljana smo pripravili program ozaveščanja o problematiki teh kopenskih velikanov v naravnem okolju, ki je namenjen vsem obiskovalcem. Delavnicam se lahko brez doplačil in rezervacij pridružite 12., 14. in 15. avgusta.

Svetovni dan slonov 2021

Videti slona od blizu je lahko življenjsko pomembna izkušnja. Pogled v njihove oči nas lahko za vedno zaznamuje in se globoko vtisne v naš spomin. Takšni vtisi imajo globalen vpliv za ohranitev ogroženi vrst. Populacija savanskih afriških slonov se je v zadnji petdeset letih namreč zmanjšala za več kot 60 %, populacija afriških gozdnih slonov pa v 31 letih kar za več kot 85 %. Še bolj so ogroženi azijski sloni. Konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi vrstami (CITES) je leta 1989 prepovedala trgovanje s slonovino. Temu so sledile ZDA in države Evrope, žal pa se je nelegalni trg preusmeril v Azijo, kamor prodajo 70 % slonovine. Vsak dan je nezakonito ubitih okoli 55 slonov. 

Čeprav morda ne moremo odpotovati v Afriko, da bi se neposredno vključil v projekte varovanja slonov, in tudi ne potujemo vsi v Azijo, da bi preprečevali nakupe predmetov iz slonovine, lahko vseeno prispevamo k ohranitvi teh čudovitih velikanov. Pazite, kaj kupujete – tudi preko spleta, saj z izdelki iz slonovine podpirate pobijanje slonov in uničevanje njihovega okolja. Namesto tega izbirajte izdelke, ki so pridobljeni na etičen način. Kot popotniki bodite prizanesljivi opazovalci narave in za seboj puščajte čim manj sledi ter podpirajte programe za ohranitev slonov.


Termin:

12. avgust 2021 od 16. do 18. ure

14. in 15. avgust 2021 od 10. do 13. ter od 15. do 18. ure.


Program ob svetovnem dnevu slonov:

  • Prilagoditve slona na naravno okolje
  • Zakaj so sloni ogroženi
  • Prikaz slonjega iztrebka
  • Prikaz celodnevne količine hrane in vode slonice Gange
  • Prikaz igral, ki jih uporablja slonica Ganga
  • Podobnosti in razlike med azijskimi in afriškimi sloni
  • Kako deluje trobec
  • Slonji spomin
  • Sestavljanka slon


Odgovore na pogosta vprašanja o obisku najdete na tej povezavi.

Informacije o koriščenju novih bonov najdete na tej povezavi.

Lepo vabljeni!