Photo animal
Photo mask
Svetovni dan slonov 2020
12.08.2020

Živalski vrt Ljubljana vas vabi na praznovanje svetovnega dneva slonov, ki bo potekalo v soboto, 15. ter v nedeljo, 16. avgusta 2020. Za svetovni dan slonov je sicer razglašen 12. avgust, ki ga obeležujemo od leta 2012 po zaslugi Fundacije za ponovno naselitev slonov Tajske (Elephant Reintroduction Foundation of Thailand). Več kot 100 organizacij, v katere so vključeni številni posamezniki po vsem svetu, si prizadeva za ohranitev in zaščito slonov. Tudi v ZOO Ljubljana smo za vse obiskovalce pripravili program ozaveščanja o problematiki teh kopenskih velikanov v naravnem okolju. 

Svetovni dan slonov 2020

Videti slona od blizu je lahko življenjsko pomembna izkušnja. Pogled v njihove oči nas lahko za vedno zaznamuje in se globoko vtisne v naš spomin. Takšni vtisi imajo globalen vpliv za ohranitev te in ostalih ogroženi vrst. Nezgrešljiv je njihov trobec, ki je izredno zanimiv večnamenski organ. Nastal je kot združitev in podaljšanje zgornje ustnice in nosu, številni ljudje pa ga napačno imenujejo rilec, kar pogosto dodatno utrjujejo nepravilni prevodi različnih dokumentarnih oddaj. Sloni skozi trobec dihajo, z njim si pomagajo pri vohanju, vanj zajamejo do 10 litrov vode in se škropijo ali vodo nesejo v usta in tako pijejo. Z njim tudi primejo in prenašajo veje, se spopadajo ali medsebojno ljubkujejo, skozi njega trobijo in se tako sporazumevajo. V trobcu slona je veliko mišičnih vlaken, ki potekajo v različne smeri, zaradi česar je izredno gibljiv. V njem je več kot 40.000 mišic, kar je veliko več kot jih v vsem našem telesu. Tudi zato slonji mladiči sprva ne vedo, kako ga uporabljati. Na srečo mleko pri mami sesajo z usti. Z opazovanjem odraslih slonov v čredi in z vajo se naučijo, kako uporabljati ta edinstven in vsestranski organ.


Žal pa so sloni zaradi človeka zelo ogroženi in ves čas na robu preživetja. Ljudje jih ogrožamo z nezakonitim lovom zaradi slonovine, mesa in kože, prav tako uničujemo njihov življenjski prostor ali pa ga razvrednotimo, zaradi česar pogosteje prihajajo v konflikt s človekom. 


Populacija savanskih afriških slonov se je v zadnji desetih letih zmanjšala za 20 %, populacija afriških gozdnih slonov pa kar za 62 %. Še bolj so ogroženi azijski sloni. Konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi vrstami (CITES) je leta 1989 prepovedala trgovanje s slonovino. Temu so sledile ZDA in države Evrope, žal pa se je nelegalni trg preusmeril v Azijo, kamor prodajo 70 % slonovine. Vsak dan je nezakonito ubitih okoli 55 slonov. Trgovci pogosto skušajo dokazati, da slonovina in izdelki iz nje izhajajo iz zgodovinskih zalog, a znajo strokovnjaki zdaj starost slonovine določiti s pomočjo metode za določanje starosti organskih materialov z aktivnim ogljikom. Ugotovili so, da v okviru svetovne trgovine s slonovino krožijo okli in izdelki iz slonovine slonov, ki so jih nezakonito ubili v zadnjih nekaj letih. Ta metoda je pomembna pri preprečevanju nezakonitega trgovanja, saj tako lahko inšpektorji dokažejo starost in izvor oklov ter izdelkov iz slonovine in jih zasežejo.


Čeprav morda ne moremo odpotovati v Afriko, da bi se neposredno vključil v projekte varovanja slonov, in tudi ne potujemo vsi v Azijo, da bi preprečevali nakupe predmetov iz slonovine, lahko vseeno prispevamo k ohranitvi teh čudovitih velikanov. Pazite, kaj kupujete – tudi preko spleta, saj z izdelki iz slonovine podpirate pobijanje slonov in uničevanje njihovega okolja. Namesto tega izbirajte izdelke, ki so pridobljeni na etičen način. Kot popotniki pa bodite prizanesljivi opazovalci narave in za seboj puščajte čim manj sledi. Izogibajte se jahanju slonov in podobnim praksam, ki ustvarjajo pritisk na divjinske živali in jih izkoriščajo za potrebe ljudi. Kot odgovorni ekoturisti podpirajte lokalne programe za ohranitev slonov, lokalno prebivalstvo in njihov sonaraven način življenja.


Termin:

15. in 16. avgust 2020 od 10. do 13. ter od 15. do 18. ure.


Program ob Svetovnem dnevu slonov:

Največja dama Slovenije – slonica Ganga

  • Prilagoditve slona na naravno okolje.
  • Zakaj so sloni ogroženi.
  • Prikaz slonjega iztrebka.
  • Prikaz celodnevne količine hrane in vode slonice Gange. 
  • Prikaz igral, ki jih uporablja slonica Ganga.
  • Podobnosti in razlike med azijskimi in afriškimi sloni.


Z nami bo tudi Cewe in vam podaril foto utrinek iz živalskega vrta, ki ga boste lahko odnesli domov.


Delavnic se lahko udeležite brez rezervacij in doplačil, prosimo pa, da do vodnikov pristopate posamezno in upoštevate njihova navodila. 

V izogib čakanju v vrsti pred blagajno si vstopnice za živalski vrt zdaj lahko zagotovite tudi preko spleta na https://trgovina.zoo.si/kategorija/vstopnice/ . Svojemu nakupu lahko preprosto dodate tudi 1 € za podporo naravovarstvenim projektom, ali pa v ta namen kak kovanec spustite v zbiralnik pred ZOO Ljubljana.