Photo animal
Photo mask
Svetovni dan čebel 2022
19.05.2022

Letos praznik čebel sovpada z dnevom ogroženih vrst, ki se ga obeležuje na tretji petek v maju. Ogroženost opraševalcev kot so čebele, žirafe, lemurji, netopirji, gekoni ter druge živali, je neizogibno povezana z ogroženostjo številnih vrst rastlin in celotnih habitatov. Na to bomo v živalskem vrtu 20. maja opozarjali z risanjem ogroženih vrst s kredami na varne asfaltirane površine, 21. in 22. maja pa bomo s strokovnjakom in velikim poznavalcem čebel Ivanom Esenkom spoznavali te drobne opraševalce, ki jih pod Rožnik privablja tudi naš največji hotel za žuželke.

Svetovni dan čebel 2022

20. maj – SVETOVNI DAN, POSVEČEN ČEBELAM

V petek, 20. maja, na dan rojstva pionirja sodobnega čebelarstva Antona Janše, obeležujemo svetovni dan čebel. Razglasitev praznika je v okviru OZN predlagala prav Slovenija.
Ob besedi čebela večinoma pomislimo na medonosno kranjsko čebelo. Vendar pa je svetovni dan namenjen vsem čebelam, tudi tistim, malo manj znanim, kot so čmrlji in čebele samotarke. Na svetu živi okoli 20000 različnih vrst čebel, od tega skoraj 2000 v Evropi.


ČEBELE V SLOVENIJI

V Sloveniji je bilo do sedaj zabeleženih 564 različnih vrst čebel. Med seboj se razlikujejo po načinu življenja in velikosti, saj najmanjša meri zgolj 3 mm, največja pa 25 mm. Prav vsem skupinam čebel je skupna skrb za zarod.


POMEN IN OGROŽENOST ČEBEL

Naravno domovanje čebel je gozd, zato ni presenetljivo, da so čebele glavni opraševalci v gozdnem habitatu. Prav tako pa oprašijo vsaj polovico kulturnih rastlin, saj ena sama samotarska čebela opravi delo kar stotih medonosnih čebel.

Zaradi sprememb v okolju lahko v prihodnje pričakujemo pomankanje opraševalcev in posledično tudi manjši pridelek v kmetijstvu, saj medonosne čebele ne morejo nadomestiti ostalih opraševalcev. Poleg okolijskih sprememb imajo pomembno vlogo pri zmanjševanju števila čebel tudi intenzivno kmetijstvo, uporaba različnih pesticidov in nenazadnje pomanjkanje primernih gnezdilnih mest za samotarske čebele in čmrlje.

Čeprav se v zadnjem času čebelam ne godi najbolje, lahko še vedno trdimo, da je pokritost s čebelami v Sloveniji dobra. V nekaterih drugih evropskih državah čebel tako močno primanjkuje, da poljedelci čebelarjem plačujejo opraševanje pridelkov.


KAKO LAHKO POMAGAMO - GNEZDILNICE ZA SAMOTARSKE ČEBELE

Čebelam lahko enostavno pomagamo s sajenjem medonosnih rastlin, kot so začimbne rastline in zelišča (različne mete, drobnjak) ali pa okrasno cvetje (sončnice), ki obogatijo naš vrt.

Tisti, malo bolj spretni, pa lahko pripravijo tudi gnezdilnice za samotarske čebele. Več o izdelavi in montaži gnezdilnic za samotarske čebele lahko izveste na delavnicah v Živalskem vrtu Ljubljana.


HOTEL ZA SAMOTARSKE ČEBELE V ŽIVALSKEM VRTU LJUBLJANA

V Živalskem vrtu Ljubljana smo v letu 2020 postavili največji hotel za samotarske čebele, ki je zdaj že poln življenja. Vključili smo ga v učno pot, ki vodi obiskovalce po živalskem vrtu in jih poučuje o divjinskih živalih, ki živijo v bližini naših bivališč. Manjša domovanja zanje so nameščena tudi ob vhodu v živalski vrt, pri morskih levih, pri medvedih, nasproti azijskega slona in pri žirafah, v bližini losov pa si lahko ogledate tudi Hotel za divjinske živali, v katerem zavetje najdejo ptice, netopirji, nekateri glodalci in številne žuželke


Vedoželjni si ob hotelu lahko ogledate poučno informativno tablo o samotarskih čebelah v Sloveniji.


DELAVNICE V ŽIVALSKEM VRTU LJUBLJANA

Dan ogroženih vrst
KDAJ: 20. maja 2022 od 16. do 18. ure
KAJ: Risanje ogroženih vrst s kredami na asfaltne površine.


Dan čebel

KDAJ: 21. in 22. maja 2022 od 10. do 13. ure ter od 14. do 17. ure
KAJ: BIOLOŠKE in USTVARJALNE DELAVNICE s strokovnjakom in velikim poznavalcem čebel, Ivanom Esenkom:

  • Pomen čebel
  • Predstavitev priprave gnezdilnice za samotarske čebel
  • Kako pravilno pripravimo gnezdilnico za samotarske čebel
  • Ustvarjalne delavnice za najmlajše

PREDSTAVITEV KNJIGE: Svet čebel, avtor Ivan Esenko, Založba Družina 2018


Obiskovalci se delavnic lahko udeležite brez doplačil.