Photo animal
Photo mask
Prometni ZOO v ETM 2023
02.10.2023

Na sončno soboto, 16. septembra je bil ZOO Ljubljana povsem prometno obarvan. Doživeli smo otvoritev 22. evropskega tedna mobilnosti na temo "varčno in varno".  Sredi živalskega vrta je bil parkiran pravi LPP avtobus, ob bogatem programu, kjer je bil poudarek na varnosti in vidnosti v prometu ter zanimivih prometno-bioloških delavnicah, so se obiskovalci zabavali in učili ves dan! Prometno-biološke delavnice na Učni krožni poti s sedmimi postajami so se nadaljevale vsak dan, od nedelje, 17. 9. pa vse do nedelje, 24. 9. 2023. 


Več spodaj!


Prometni ZOO v ETM 2023

Varčno in varno je odzvanjalo na vsakem koraku


Živalski vrt Ljubljana je v sodelovanju s SPV CP MOL, LPP in MOL z zabavnimi živalskimi vZOOrniki našim najmlajšim približal pravila o prometu in prometni varnosti in spodbudil vse, da se v vsakdanjem življenju obnašamo čimbolj trajnostno. Ribič Pepe je odprl dogajanje na glavnem odru in zabaval najmlajše, ki so poplesavali ob njegovih pesmih in uživali v hudomušnih ilustracijah, ki so jih lahko vzeli tudi domov. Zatem so dogajanje na sončnem trgu pred restavracijo sredi živalskega vrta razgreli poskočni Dunking Devilsi, ki so tudi s pomočjo publike izvajali vratolomne akrobacije in mnoge s svojimi triki pustili odprtih ust. Obiskovalci, ki jih je bilo tokrat več kot 2.800 so se udeležili krožne poti z biološkimi delavnicami, ki so predstavljale povezave med živalskim svetom in prometom. Živalski vzorniki so bili: antilopa, zebra, pasavec, želva, močerad in tiger. Z LPP animatorji so se učili varnega skakanja, potovali čez različne svetove z VR-om in se zabavali s posebnim kvizom. Pri stojnici Opel Slovenija so poučevali o pravilnem prevažanju ljubljenčkov, le korak stran pa so se lahko najmlajši preizkusili na poligonu Agencije za varnost prometa in dobili napotke za prometno varnost s strani SPV CP MOL. Popoldne je Zavod Varna Pot pripravil posebno predstavo S pikapoko po svetu, pravo zabavo pa so priredili Čuki, ki so skupaj z gledalci peli in plesali ter zaključili pestro dogajanje, ki bo zagotovo lepo zapisano v spomine obiskovalcev. Delavnice so potekale še do nedelje, 24. septembra. Učna krožna pot z živalskimi vZOOrniki, biološkimi, prometnimi in ustvarjalnimi dogodivščinami na sedmih postajah je potekala vsak dan od nedelje, 17. 9. pa vse do nedelje, 24. 9. 2023 (razen ob deževju). Med tednom dopoldne so bili z nami tudi policisti iz PP Vič, ki so poskrbeli za nasvete o prometni varnosti in predstavili svoje delo, zelo zabavno pa je bilo tudi na postajah WOOP-a, kjer so animatorji preko igre poskrbeli za varno skakanje na trampolinih. Odmevi vodnikov ZOO Ljubljana, ki so na Prometnem ZOO-ju vodili prometno-biološke delavnice: 


Neža, 5. letnik enovitega magistrskega študija farmacija

Kolikokrat si do sedaj že sodeloval/a na Prometnem ZOO? Katero delavnico vodiš?

Letos sem na Evropskem tednu mobilnosti sodelovala drugič. Vodila sem delavnico Želvji oklep in Živali na cesti.

Letošnje glavno sporočilo Evropskega tedna mobilnosti je “Varčno in varno”. Kaj sporoča tvoja delavnica? Na kratko nam jo prosimo predstavi.

Na delavnici Želvji oklep smo se pogovarjali o biologiji želv, ter si natančno pogledali oklep morske in kopenske želve. Temo smo iz tega, pred čim želve ščitijo njihovi oklepi, napeljali na to, pri katerih športih lahko mi sebe zaščitimo z zaščitno "motoristično" želvo. Pri Živalih na cesti smo se z udeleženci pogovorili, katere živali so udeleženci v prometu in zakaj sploh zahajajo na ceste. Pogledali smo načine, kako ljudje skušamo živalim olajšati prehajanje cest (podhodi, zeleni mostovi, svetlobna in zvočna signalizacija...).

Kaj te se ti zdi na letošnjem Prometnem ZOO-ju posebej zanimivo ali pa ti najbolj ostaja v spominu? 

Všeč mi je, da so otroci zelo odprti za pogovore o prometu, če je to v povezavi z živalmi. Veliko vedo že iz lastnih izkušenj in z lahkoto prepoznavajo podobnosti med živalmi in prometnimi ukrepi.


Maja, študentka ilustracije na akademiji za likovno umetnost 

Kolikokrat si do sedaj že sodeloval/a na Prometnem ZOO? Katero delavnico vodiš?

Tokrat sem sodelovala na Prometnem ZOO-ju že tretje leto. 

Letošnje glavno sporočilo Evropskega tedna mobilnosti je “Varčno in varno”. Kaj sporoča tvoja delavnica? Na kratko nam jo prosimo predstavi.

Vedno vodim isto delavnico in sicer ustvarjalnico pri želvicah. Otroci lahko pri meni iz Das mase izdelajo samo oklep ali celo želvico. Masa se na zraku posuši in postane trda kar povezujemo s trdnostjo želvjega oklepa, ki prav s tem ščiti želvico.

Kaj te se ti zdi na letošnjem Prometnem ZOO-ju posebej zanimivo ali pa ti najbolj ostaja v spominu? 

Vsakič rada sodelujem in opazujem kako nekateri otroci navdušeno in iznajdljivo ustvarjajo. Mnogi presenetijo s svojo kreativnostjo. 

Daša, socialno delo

Kolikokrat si do sedaj že sodeloval/a na Prometnem ZOO? Katero delavnico vodiš?

Letos sem na Prometnem ZOO sodelovala prvič, vodila sem  biološko/ustvarjalno delavnico Močerad.

Letošnje glavno sporočilo Evropskega tedna mobilnosti je “Varčno in varno”. Kaj sporoča tvoja delavnica? Na kratko nam jo prosim predstavi.

Moja točka, se osredotoča predvsem na "varno" iz slogana. Podobno kot semafor ustavi promet, tudi močerad (in nekatere ostale živali) s svojim svarilnim barvami ustavijo plenilce. To in še marsikaj drugega smo se pogovarjali, ko so otroci barvali, se razgledovali po vseh bioloških materialih, ki so si jih imeli možnost pogledati. 

Kaj te se ti zdi na letošnjem Prometnem ZOO-ju posebej zanimivo ali pa ti najbolj ostaja v spominu? 

Posebej v spominu mi ostajajo najmlajši, ki so z zanimanjem raziskovali, kaj vse novega jim vodniki predstavljamo. 


Več utrinkov Prometnega ZOO-ja si poglejte v galeriji slik.Dobrodošli pri nas, kjer je vsak dan drugačen!