Photo animal
Photo mask
Poslovili smo se
18.03.2021

Rakava obolenja žal ne prizanašajo niti živalim. Bolezen je bila v Živalskem vrtu Ljubljana usodna za devetletnega sibirskega tigra Vita in desetletno kapibaro Stinkiyja. 

Poslovili smo se

Tako kot ljudje, tudi živali v živalskih vrtovih in v divjini lahko zbolijo za rakom. Življenjska doba živali v živalskih vrtovih je višja v primerjavi z življenjsko dobo v naravi, zato je tudi pojavljanje rakavih obolenj po vsej verjetnosti višje. Podobno je tudi pri ljudeh, ki povprečno dosegamo višjo starost kot v preteklosti. 

V desetletnem obdobju je bil vzrok pogina živali zaradi tumorjev v ZOO Ljubljana 4 %. Obolevale so tako dvoživke, kot plazilci, ptiči in sesalci. To je bistveno manj kot pri ljudeh, kjer je smrt zaradi rakavega obolenja na drugem mestu, pri moških v Sloveniji pa celo na prvem.  


Novembra 2020 smo v počutju sibirskega tigra Vita opazili spremembe. Po natančnem pregledu se je naša veterinarska ekipa odločila za operacijo. Vitu so morali zaradi izjemno redkega agresivnega tumorja odstraniti ledvico in vranico. Kljub trudu veterinarske ekipe in zaposlenih v ZOO Ljubljana je zdaj neozdravljiva bolezen napredovala do te mere, da smo Vita zaradi dobrobiti evtanazirali. 


Sibirski tiger Vito je k nam prispel leta 2013. S sorojencem se je skotil v ZOO Sosto na Madžarskem, kjer so ga imenovali Amur. Mednarodni koordinator za to ogroženo podvrsto v Evropski zvezi živalskih vrtov in akvarijev je Amurja dodelil našemu ZOO-ju skupaj s samico Danuto. Naši obiskovalci so jima izbrali novi imeni - Vito in Vita. Hitro se je navadil na novo veliko ogrado v naravnem gozdu našega vrta, pa tudi na novo samico. Ker so tigri samotarji, smo ju združevali le v času parjenja. Žal nikoli nista imela mladičev. 


 
Kapibara Stinky je imel redko obliko raka slepega črevesa, ki je pri kapibarah izjemno pomemben del prebavne cevi, zato je bil zanj kljub zdravljenju usoden. 

Stinky je bil najslavnejša kapibara v Sloveniji in verjetno edina kapibara, ki je obvladala agility. Stinky je dokazoval, da so tudi glodalci, do katerih imajo ljudje zaradi miši in podgan mnogo predsodkov, zelo inteligentni. Znal se je povzpeti na zadnji nogi, splezati na podstavek, zlesti skozi tunel, se usesti, preplezati ''gugalnico'' ter cikcak hoditi med količki. Ime je dobil po paru dišavnih žlez, z izločki katerih predvsem samci označujejo svoj prostor in privabljajo samice. Za kapibaro je dosegel lepo starost


Vemo, da ju boste obiskovalci pogrešali, še bolj pa ju bomo pogrešali zaposleni in med nami njihovi oskrbniki, ki so se z njima dnevno srečevali. Vito je na daleč prepoznal zvok motorja svojih oskrbnikov in prihitel v notranji prostor. Tam se je srečal z oskrbniki, ki so ga nagradil z igračo ali priboljškom. Tudi Stinky je imel prav posebno vez z oskrbniki. Skupaj so se igrali, izvajali različne spretnosti, še posebej pa je užival v crkljanju.
 
Vito in Stinky sta bila ambasadorja svojih vrst v ZOO Ljubljana. Sodelovala sta v številnih izobraževalnih programih in se srečala z veliko obiskovalci ter jih mnogo naučila o ogroženosti narave ter ljubezni do živih bitij.