Photo animal
Photo mask
Osem dni dogodivščin
21.04.2022

Ob svetovnem dnevu Zemlje smo v Živalskem vrtu Ljubljana pripravili 8 dni predstavitev ogroženih živalskih vrst


Svetovni dan Zemlje je eden izmed najbolj prepoznavnih okoljskih dni, ki ga obeležujemo 22. aprila že vse od leta 1970. Ta dan organizacije in posamezniki po vsem svetu še posebej opozarjajo na ranljivost in enkratnost našega planeta ter si prizadevajo za ohranitev ogroženih živalskih in rastlinskih vrst. V Živalskem vrtu Ljubljana vse od 23. aprila pa do 2. maja vabimo na posebne dogodivščine, na katerih bomo posebej predstavili 7 ogroženih živalskih vrst, ki jih gojimo ter naravovarstvene projekte, ki za njihovo ohranitev potekajo v naravnem okolju. 

Več pod sliko ...

Osem dni dogodivščin

Naravovarstveno poslanstvo

ZOO Ljubljana je član Evropske in Svetovne zveze živalskih vrtov in akvarijev (EAZA in WAZA). V evropski zvezi so 303 člani s polnim članstvom. V okviru zveze EAZA smo člani v letu 2020 zbrali 17,8 milijonov evrov, s katerimi smo podprli 600 projektov ohranjanja različnih ogroženih živalskih vrst ter prispevali 62.626 delovnih ur. Naravovarstveni projekti so potekali po vsem svetu, največ pa v Afriki in Jugovzhodni Aziji. 45 % sredstev smo namenili sesalcem, 17 % ostalim živalskim skupinam, 13 % projektom, ki so podpirali več različnih vrst, 25 % sredstev pa smo namenili drugim naravovarstvenim projektom. ZOO Ljubljana je v letošnjem letu že prispeval sredstva za pogozditev hektarja bambusovega gozda ter delovanje enega varuha narave v okviru projekta Red Panda Network, ki poteka v Nepalu in si prizadeva za ohranitev mačjih pand. V tej skupnosti sodelujemo tudi v vzrejnih programih ogroženih živalskih vrst, o katerih izobražujemo tudi svoje obiskovalce ter širšo javnost. V okviru tokratnih osemdnevnih dogodivščin bomo tudi s pomočjo obiskovalcev zbirali sredstva za podporo projektom ohranitve tigrov v naravnem okolju. Donacije za akcijo, ki poteka trenutno, so možne tudi prek spleta na povezavi https://donate.thebiggive.org....


Gojenje ogroženih živalskih vrst
Petindvajset živalskih vrst, ki jih gojimo v ZOO Ljubljana, je vključenih v Evropski vzrejni program za ogrožene vrste (EEP). Evropski vzrejni program je najintenzivnejši način upravljanja populacij vrst v živalskih vrtovih, v okviru katerega koordinatorji posameznih vrst vodijo rodovne knjige, izvajajo demografske in genske analize ter načrtujejo upravljanje vrst v prihodnje. Nekatere od teh v ZOO Ljubljana tudi uspešno razmnožujemo. Med njimi zahodne šimpanze, zlatolične gibone, liči antilope in črne štorklje. V letošnjem letu si prizadevamo za podmladek pri sibirskih tigrih in mačjih pandah.  


Izobraževalno – naravovarstvene dogodivščine
Od svetovnega dneva Zemlje pa do konca prvomajskih počitnic vas vabimo na dogodivščine z živalmi, na katerih vam bomo naravovarstvene projekte predstavili pri žirafah, azijskih levih, sibirskih tigrih, gepardih, azijskih slonih, navadnih varijih in zlatoličnih gibonih.


Dogodivščine bodo potekale od 23. do 24. aprila ter od 27. aprila do 2. maja 2022 med 14. in 17. uro.

Ob tej priložnosti smo pripravili zloženko z različnimi ugankami z naslovom svetovni dan Zemlje z ZOO maskotama Zojo in Levom. Na dogodivščinah rešujete uganke in zbirate štampiljke. Z udeležbo na vsaj šestih pa prejmete darilce, ki vam vsakodnevno pomaga pri varčevanju s pitno vodo.
 

Le en svetovni dan Zemlje v letu je premalo, da jo ohranimo. Lahko pa na ta dan vsako leto naredimo novo zavezo, kako konkretno bomo k temu prispevali sami. Če se želite pridružiti projektom za ohranitev živali, ki jih podpira ZOO Ljubljana, lahko ob nakupu v naši spletni trgovini, https://trgovina.zoo.si/, ob zaključku nakupa donirate 1 € ali podprete katerega izmed projektov na https://trgovina.zoo.si/kategorija/donacije.


Lepo vabljeni! Živalski vrt je odprt vse dni v letu, obiščete nas lahko tudi med prazniki. 

To je tudi super priložnost za nakup ali podaljšanje letne vstopnice, s katero se lahko brez doplačil udeležite vseh Dogodivščin in številnih delavnic. Za nakup lahko koristite tudi BON21!