Photo animal
Photo mask
Novi mladiči pri ovcah in alpakah
29.03.2023

V začetku februarja so se v ZOO-ju skotili trije jagenjčki in ena alpaka.

Novi mladiči pri ovcah in alpakah

Mladič alpake po imenu Lima.


V naši čredi alpak je ena izmed njih 7. 2. skotila drugega mladiča v svojem življenju. V trebuhu je rastel in se razvijal skoraj celo leto. To je pri alpakah normalno obdobje brejosti. Mladič se je skotil v popoldanskih urah. Ime je dobil po glavnem mestu Peruja, državi skozi katero poteka gorovje Andi, ki je tudi domače območje alpak. 

Takoj po rojstvu se je izkazalo, da je na las podoben mami, saj je popolnoma črn. Oskrbniki so poleg barve posebej opazili tudi njegove dolge nogice. Brez večjih težav je shodil in se pristavil za sesanje. Pri mami bo sesal mleko še vsaj pol leta. Materinstvo zelo dobro vpliva na njegovo mamo, saj je postala bolj umirjena. Mladička Lima si lahko ogledate v ogradi alpak, zraven kmečke bajte in spremljate njegovo odraščanje.


Pri jezersko-solčavskih ovcah so se v februarju skotili trije jagenjčki, marca pa še dva.
 
V ogradi jezersko-solčavske ovce so mame postale tri samice. Skotilo se je pet mladičkov, štirje od njih so dvojčki. Pri ovcah te pasme je verjetnost za dvojčke čisto nekaj običajnega. Jagnjeta se bodo še naprej dojila, potem pa bodo pri 6 mesecih šteta med odrasle. Nahajajo se v čredi ovac, takoj ob vstopu v ZOO. Pridite jih pogledati, dokler je njihova dlaka še snežno bela.