Photo animal
Photo mask
Mednarodni dan tigrov 2020
23.07.2020

Vabimo vas na praznovanje mednarodnega dneva tigrov, ki bo potekalo v soboto, 25. ter v nedeljo, 26. julija 2020!

Pripravili smo zabavno-izobraževalni program spoznavanja in opazovanja teh ogroženih velikih mačk. Za karizmatična predstavnika največje podvrste, sibirska tigra, namreč skrbimo tudi v ZOO Ljubljana.

Mednarodni dan tigrov 2020

Največji mački sveta, ki jo prepoznamo po progasto obarvanem kožuhu in veliki glavi z najprej usmerjenimi očmi, je človek posvetil poseben dan – 29. julij, mednarodni dan tigrov. Prvič smo ga praznovali leta 2010. Namenjen je ozaveščanju ljudi po vsem svetu o ohranjanju tigra ter promociji projektov, ki potekajo za njihovo ohranitev v naravnem okolju.


Tigri so izredno pomembni, saj kot specializirani plenilci pomagajo ohranjati ravnovesje. Plenijo divjad, ki objeda zelišča, grmovje in drevesa. Brez zadostnega števila tigrov, se divjad prenamnoži in z objedanjem povzroči škodo, zaradi katere se poruši naravno ravnovesje določenega okolja.   


Število divjinskih tigrov se je od začetka 20. stoletja zmanjšalo za več kot 95 %. Danes v divjini živi le okoli 3.900 tigrov šestih različnih podvrst, zato so se znašli na samem robu preživetja. Z delovanjem različnih ohranitvenih programov, ki so odvisni predvsem od donacij, se v zadnjih letih njihova številčnost v naravnem okolju ponovno veča.


Razlogi za upadanje števila tigrov so zelo različni. Ljudje jih nelegalno lovijo in trgujejo z njihovimi telesnimi deli, ki se uporabljajo v tradicionalni kitajski medicini. Človek je naravno okolje tigra uporabil za kmetijstvo, industrijo in naselja. Ostalo je le še 7 % prvotnega okolja, kjer so včasih živele te velike mačke. Ponekod jih ogrožajo podnebne spremembe, ki povzročajo dvig morske gladine in poplavljanje njihovega življenjskega okolja. Širijo se tudi nalezljive bolezni, za katere pogosto ne morejo odkriti vzroka in povzročijo pogin mnogih tigrov. Zaradi zmanjšanja njihovega števila, se je zmanjšala njihova genska raznolikost, kar ima lahko dolgoročen vpliv na populacije, ki se zato počasneje odzivajo in prilagajajo na spremembe v okolju. Ogrožajo jih tudi motnje zaradi dejavnosti lokalnega prebivalstva in množičnega turizma ter konflikti z ljudmi v živinorejskih okoljih. Premalo je sredstev za učinkovito infrastrukturo, ki bi odvračala tigre od naselij in jih tako zavarovala ter za projekte ohranjanja tigrov v naravnem okolju.


Pri ozaveščanju o problematiki tigra sodelujejo številne mednarodne organizacije, med njimi Svetovni sklad za naravo - WWF, Mednarodna fundacija za dobro počutje živali - IFAW, Smithsonian Inštitut in Evropska zveza živalskih vrtov in akvarijev - EAZA. Do leta 2022, ki je ponovno kitajsko leto tigra, je cilj podvojiti število tigrov v naravnem okolju. Mednarodne organizacije sodelujejo tudi z lokalnimi vladami, ki so jih uspele prepričati, da so zakonsko zaščitile tigre. Tudi zato se je zaustavilo upadanje populacije tigra in ponekod njihovo število ponovno narašča.


V naravnem okolju tigrov poteka devet projektov, ki si prizadevajo za njihovo ohranitev. Naravovarstveniki kupujejo gozd, pogozdujejo, izobražujejo lokalno prebivalstvo, kako živeti s tigrom v okolju ter divje lovce preusmerjajo v turistično dejavnost.


Prav vsak lahko pomaga s širjenjem in deljenjem informacij o problematiki tigra v naravnem okolju tudi na družabnih omrežjih, saj je ozaveščanje izrednega pomena. Divjinskega tigra lahko tudi simbolično posvojite ali pa pomagate zbirati sredstva za projekte, ki si prizadevajo k njihovi ohranitvi. 


Ko ohranjamo tigra, ohranjamo tudi njegov življenjski prostor in s tem vse rastlinstvo in živalstvo na njegovem območju. Če ohranimo gozdove, da bodo v njih preživeli tigri, jih bomo ohranili tudi za nas, ljudi. 

 

Termin: 

Sobota, 25. in nedelja, 26. julija 2020, od 10. do 13. ter od 15. do 18. ure.

Program ob mednarodnem dnevu tigrov:

I. Biološke delavnice

  • Tiger – azijski kralj živali.
  • Vloga tigrov v naravnem okolju in njihova ogroženost.


II. Ustvarjalna delavnica

  • Tiger na palčki ali sled tigra na obesku ali zloženka tiger.