Photo animal
Photo mask
Goeldijeve marmozetke
17.07.2023

Te majhne opice z izjemnim sunkovitim poskakovanjem z veje na vejo so nove sosede naših šimpanzov. Samček in samica z njunimi štirimi mladiči so prispeli v ZOO Ljubljana konec letošnjega maja. Uvrščamo jih v družino opic novega sveta skupaj z marmozetkami, tamarini in levjimi tamarini. Vse vrste te družine so drevesne. Ta redka in majhna opica prebiva v zgornjih delih amazonskih deževnih gozdov južne Kolumbije, vzhodnega Peruja, zahodne Brazilije in severne Bolivije. Te opice večino svojega časa preživijo v gosti podrasti gozdov, zlasti v deževnem obdobju. Sušno dobo pa preživljajo v zaplatah bambusovega gozda, v vrzelih s padlimi drevesi, v močvirnatih in grmičastih območjih in gozdovih ob potokih. Njihova populacija je razdrobljena in majhna, mednarodna zveza za varstvo narave (IUCN) je Goeldijeve marmozetke uvrstila med ranljive vrste.

Goeldijeve marmozetke

Ali veš?

• Čeprav so njihovi repi celo daljši od njihovih teles in merijo do 32 cm se z njim ne morejo oprijemati vej. 
• Čeprav je prehrana Goeldijevih marmozetk pestra (sadje, žuželke, pajki, ščipalci, ptičja jajca in celo majhni vretenčarji, vključno z žabami, krastačami in kuščarji) se velik del leta prehranjujejo tudi glivami, ki jih najdejo na strohnelih drevesih. Morda se tako izognejo tekmi za hrano z drugimi živalmi.
• Goeldijeve marmozetke so le nekoliko večje od veveric in tehtajo do 550 g.
• Na koncu prstov nimajo nohtov temveč krempeljce, izjema je drugi prst na nogi z nohtom, ki ga uporabljajo za nego. Pogosto se vzajemno negujejo.
• Gibajo se v podrasti ter do 10 m nad tlemi, kjer iščejo hrano, včasih se povzpnejo tudi v krošnje dreves, kjer se hranijo s sadeži.
• Goeldijeve marmozetke so zelo glasne pri medsebojni komunikaciji. Imajo širok repertoar 50ih klicev, ki se slišijo kot žvižganje, žvrgolenje, kričanje, čivkanje in petje.
• Kadar se soočajo z nevarnostjo in se počutijo ogrožene zavzamejo usločeno držo in dobijo stoječo dlako po telesu, zaradi česar so videti večje.
• Goeldijeve marmozetke so v živalskih vrtovih monogamne, kar pomeni, da si par ostane zvest do konca življenja. Nekatere študije kažejo, da so v naravi marmozetke lahko poligamne.
• Ogrožene so, ker človek izsekava in krči gozdove za kmetijske dejavnosti. Vse bolj so zaželene na črnem trgu, zato cveti nelegalna trgovina za hišne ljubljenčke.


Dobrodošli pri nas, kjer je vsak dan drugačen!


Spoznajte našo družino Goeldijevih marmozetk v kratkem videu: